Wiosna w
pełni, z każdym dniem coraz mniej czasu do sezonu bikini. Pewnie większość z
nas z końcem stycznia porzuciła swoje postanowienia noworoczne odnośnie
trzymania się diety. Ale nic straconego. Na ponowne rozpoczęcie diety – zdrowego odżywiania,
nigdy nie jest zbyt późno. I zawsze jest pora na miskę dobrego kremu
kalafiorowego, niezależnie od tego czy chcesz zgubić kilka centymetrów w pasie,
czy może po prostu masz ochotę na coś pożywnego.
Składniki:
Na krem:
1 główka
kalafiora
1 mała bulwa
selera
1 cebula
1 jabłko
1 cukinia
1 szklanka
bulionu z kurczaka / warzywnego
1 świeża
trawa cytrynowa
Szczypta kurkumy
Szczypta papryki
½ łyżeczki soli
1 puszka
(400 ml) mleka kokosowego
Smażone
krewetki:
20 ugotowanych
krewetek
2 ząbki
czosnku
1 małe czerwone
chili
1 cm kawałek
imbiru
1 łyżeczka
czerwonej pasty curry
1 łyżeczka
oleju kokosowego
Garść
świeżej kolendry (siekanej lub “podartej”)
Sposób
przyrządzenia:
Krem:
Obierz
wszystkie warzywa i jabłko i pokrój je w kostkę. Wrzuć je do garnka, dodaj
zmiażdżoną trawę cytrynową i zalej bulionem. Ewentualnie dolej wody, aby
wszystkie warzywa były zakryte. Doprowadź do wrzenia, dodaj przyprawy i gotuj
na małym ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie dodaj mleko kokosowe i
ponownie doprowadź do wrzenia. Wyjmij trawę cytrynową i zdejmij z palnika.
Przelej zawartość do blendera i miksuj, aż do otrzymania gładkiego kremu. Dodaj
odrobinę wody, jeśli krem jest zbyt gęsty.
Smażone krewetki:
Obierz czosnek i imbir. Chili przetnij wzdłuż i usuń pestki. Czosnek, imbir i chili posiekaj drobno
i podsmaż je przez kilka sekund na patelni na rozgrzanej łyżeczce oleju. Następnie
dodaj łyżeczkę czerwonej pasty curry i smaż jeszcze przez kilka sekund. Serwuj z kremem kalafiorowym. Całość posyp świeżą kolendrą.
Bon appetit
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz