poniedziałek, 17 grudnia 2018
Piernikowy zakwas na barszcz wigilijny
Za tydzień Wigilia Bożego Narodzenia. Najwyższy czas nastawić zakwas na barszcz. Ja uwielbiam czasem troszkę zmieniać tradycyjne przepisy. W tym roku nastawiłam pyszny zakwas z dodatkiem przypraw piernikowych.
Składniki na 2-litrowy słoik:
1 kg buraków
2 łyżki soli himalajskiej
kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka)
1 laska cynamonu
3 gwiazdki anyżu
3 kulki ziela angielskiego
5 goździków
3 ziarna zielonego kardamonu
1 kulka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
2 litry wrzątku
Przygotowanie:
Buraki obrać, umyć i pokroić na duże kawałki, żeby nie wypływały na wierzch słoika. Do czystego, wyparzonego słoja wrzucić na dno przyprawy (oprócz soli), a potem włożyć kawałki buraków. Sól wsypać do wrzątku i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Wrzątek wlać do słoja. Słój przykryć gazą i odstawić na tydzień w ciepłe miejsce.
Bon appetit!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz