Rzadko jadam chleb, mogę żyć bez niego miesiącami, ale
czasem zdarza się taki dzień, kiedy mam ochotę na chrupiącą kromkę z masłem.
Ostatnio, jedząc śniadanie w kawiarni, trafiłam na wyborną kromkę chleba
gryczanego ze słonecznikiem i siemieniem lnianym. Na górze chrupiąca skórka
była posypana czarnuszką. Kromka delikatnie opieczona w tosterze była tak
smaczna, że przez cały dzień myślałam o tym, jak odtworzyć ten chleb w mojej
domowej kuchni. Przeprowadziłam mały eksperyment. Poniżej prezentuję jego
rezultaty.
Składniki na standardową keksówkę:
350 g mąki gryczanej
150 g mąki ryżowej
20 g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru lub łyżka miodu
1 łyżka roztopionego masła (można pominąć)
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki maku
2 łyżki czarnuszki + gruba szczypta do posypania na wierzchu
2 szklanki wody
Przygotowanie:
W małej miseczce wymieszać drożdże z cukrem lub miodem i pozostawić
na 15 minut w ciepłym miejscu, żeby zaczęły pracować.
Do dużej miski przesiać mąki i wymieszać z solą. Dodać
słonecznik, siemię, mak i czarnuszkę, wymieszać. Dodać roztopione masło,
wymieszać. Dodać drożdże i ponownie wymieszać. Powoli dolewać wodę i
energicznie mieszać, aż do uzyskania ciasta o konsystencji ciasta na placki
ziemniaczane. Całość przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i
posypać pozostałą czarnuszką. Wstawić do wyrastania na 30 minut do piekarnika
nagrzanego do około 30○C lub w inne ciepłe miejsce, gdzie nie ma
przeciągu. Po tym czasie zwiększyć temperaturę pieczenia do 180○C
(bez termoobiegu). Piec na dolnym poziomie przez około 1 godzinę, do suchego
patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
UWAGA: Chleb zawinięty w papier zachowuje świeżość przez 2-3
dni. Można po wystudzeniu również go pokroić na kromki i zamrozić.
Bon appetit!!!
Bardzo fajny chlebek, ziarna i pestki wzbogacają smak! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Polecam spróbować :-)
UsuńBardzo dobry chleb, dziekuje za pszepis :)
OdpowiedzUsuńUprzejmie proszę :-)
Usuń