Bycie na diecie bezglutenowej ze względów zdrowotnych oznacza
zrezygnowanie z wielu rodzajów fast foodów. Zjedzenie pizzy na mieście staje się
prawie niemożliwe. Mnie to akurat bardzo cieszy, gdyż wiem, że nie będę
szkodzić mojemu zdrowiu dziwnymi składnikami i dodatkami do żywności. Czasami jednak
ochota na pizzę jest ogromna i… wówczas włącza się do akcji moja kulinarna
kreatywność. Zamykam się w kuchni i wyczarowuję dania w wersji zdrowej, bez
śmieci w składzie. Tak urodził się przepis na zapiekankę na spodzie z
kalafiorem.
Składniki na formę 20x30 cm:
Na spód:
250 g różyczek kalafiora (ugotowanego na parze)
2 szklanki mąki gryczanej
2 jajka
1 szklanka wody (plus ewentualnie ekstra do dodania)
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia (tu bezglutenowy):
duża szczypta soli
Na sos:
1 szklanka krojonych pomidorów lub passaty
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
Szczypta soli
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki suszonej bazylii
Na wierzch:
½ cukinii pokrojonej w plastry
½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
½ czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
Szczypta suszonego oregano
Kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Ugotowane różyczki kalafiora wrzucić wraz z jajkami do misy
robota kuchennego i zmiksować na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i
zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na placki ziemniaczane.
Gotową masą przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do
piekarnika nagrzanego do 180○C i piec przez około 30 – 40 minut (do
suchego patyczka, ale bez przyrumienienia ciasta). W międzyczasie w misce
dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. Wyjąć formę z ciastem z
piekarnika. Na upieczonym spodzie rozsmarować sos i ułożyć cukinię z papryką i
cebulą. Posypać oregano i włożyć ponownie do piekarnika na około 15 minut.
Wyjąć z piekarnika. Udekorować listkami świeżej bazylii.
Bon appetit!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz