To babka – niespodziankaJ
Niby nudna bezglutenowa babka cytrynowa. Na zewnątrz ma piękny makijaż z pasty
kokosowej i liofilizowanych truskawek. A co wewnątrz? Kwiat?
- Mamusiu, co pieczesz? – zapytał starszy Księciuniu.
- Ciasto – babkę z
kwiatem, Synku.
-A z jakim kwiatem?
- Z kwiatem kalafiora
J
To ciasto świetnie nadaje się dla małych smakoszy, którym z
warzywami nie po drodze J
Kalafior daje ciastu słodki smak, a babka ma piękny zapach dzięki skórce
cytrynowej i pomarańczowej.
Składniki na formę do babki o średnicy 23 cm:
1 szklanka mąki owsianej, bezglutenowej
1 szklanka mąki jaglanej
4 łyżki ksylitolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Szczypta soli
1 szklanka drobno startych różyczek kalafiora
3 jajka
Sok i skórka otarta z ½ cytryny
Sok i skórka otarta z ½ pomarańczy
¾ szklanki roztopionego oleju kokosowego lub masła
klarowanego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Polewa:
Roztopione 4 łyżki pasty kokosowej
Przygotowanie:
Do misy miksera wybić jajka i utrzeć z ksylitolem, do
delikatnego spienienia. Dodać roztopiony, ostudzony tłuszcz. Dokładnie
zmiksować. Dodać starty kalafior, skórkę i sok z cytryny i pomarańczy oraz ekstrakt
z wanilii i sól i dokładnie wymieszać. Przesiać do powstałej masy mąkę i
proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej
mąką formy. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180○C, do
suchego patyczka. Wystudzić i udekorować polewą.
Bon appetit!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz