Tort
„Figa z Makiem pod Burakiem z Pasternakiem” (wegański, bezglutenowy,
bezcukrowy)
Wegański tort dwuwarstwowy. Dolna warstwa to makowiec
japoński bez ciasta, górna warstwa to piernikowe brownie z burakiem. Obie
warstwy połączone malinowym dżemem z chia. Polewa z pasty kokosowej z pasternakiem.
Całość posłodzona ksylitolem.
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
Na makowiec japoński:
400 g maku mielonego
1 szklanka suszonych fig
1 szklanka suszonych moreli
½ szklanki suszonej żurawiny
½ szklanki suszonych wiśni
3 małe jabłka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka płatków jaglanych
6 łyżek ksylitolu
½ szklanki mleka kokosowego
2 łyżki naturalnego ekstraktu migdałowego
2 łyżki nalewki morelowej (można pominąć)
Na piernikowe brownie
z burakiem:
100g surowego, drobno startego buraka
1 szklanka mleka kokosowego
100 g czekolady 85 % cocoa
1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego
2 łyżki surowego cocoa
2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na dżem malinowy
1 szklanka mrożonych malin
2 łyżki ksylitolu
Na polewę:
6 łyżek rozpuszczonej pasty kokosowej
1 mały pasternak
Przygotowanie:
Warstwa makowca:
Mak namoczyć w ciepłej wodzie lub ciepłym mleku roślinnym
na około 1 godzinę, odsączyć na gęstym sicie. Pozostałe bakalie namoczyć w
ciepłej wodzie przez około 20 minut, odcedzić i pokroić. Jabłka obrać i zetrzeć
na tarce o drobnych oczkach. W dużej misce połączyć mak z bakaliami i dokładnie
wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i płatki jaglane i ponownie wymieszać. Dodać
pozostałe składniki i wymieszać. Całość przełożyć do tortownicy o średnicy 24
cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem kokosowym i
oprószonej płatkami jaglanymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180○C
przez około 40 minut. Ostudzić na kratce do pieczenia.
Warstwa piernikowego brownie:
W jednej misce połączyć suche składniki, w drugiej misce
suche. Stopniowo dosypywać składniki suche do mokrych i cały czas intensywnie
mieszać. Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej
papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem kokosowym i oprószonej maką
owsianą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180○C przez około 30 minut.
Ostudzić na kratce do pieczenia.
Dżem malinowy:
W małym rondelku zagotować maliny z ksylitolem. Gotować
na małym ogniu przez 15 minut, do odparowania soku.
Polewa:
W małym rondelku ugotować Pasternaka, odcedzić i
zblendować z pasta kokosową na gładką masę
Na czystym spodzie do tortownicy ułożyć makowiec.
Posmarować go z wierzchu konfiturą malinową i przykryć brownie. Całość polać
polewą i pozostawić do zastygnięcia.
Bon appetit!!!
Aż jestem ciekawa połączenia smaków, bo prezentuje się świetnie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do upieczenia:-) Nikt z degustujących nie domyślił się, że ukryłam w środku warzywa. Jedna osoba, z bardzo słodkim zębem powiedziała, że mógłby być lekko bardziej słodki, ale uważam, że to rzecz gustu/wrażliwości na słodki smak i zawsze można wrzucić jedną łyżkę słodzidła więcej. Pozdrawiam :-)
Usuń