Szybkie ciasto wegańskie, bezglutenowe, idealne na pierwszy
wiosenny spacer.
Składniki na małe naczynie żaroodporne (19 cm x 13 cm):
½ szklanki mąki owsianej (tu bezglutenowa)
½ szklanki mąki ryżowej
½ szklanki maki ziemniaczanej
3 łyżki ksylitolu
½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
½ szklanki płynnego oleju kokosowego
około ½ szklanki wody
owoce do dekoracji (tu maliny i rodzynki)
Przygotowanie:
Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać pozostałe
suche składniki i dokładnie wymieszać. Dodać olej kokosowy i wodę. Dokładnie
zamieszać. Wlać do naczynia żaroodpornego, udekorować owocami. Wstawić na dolny
poziom piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra i dół) i piec przez około 45
minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić na kuchennej kratce.
Bon appetit!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz