Składniki na 4 porcje:
1 brukiew (około 500 g)
2 średnie ziemniaki (około 70 g każdy)
2 cebule
½ kalafiora (około 250 g)
½ papryki czerwonej
½ papryki żółtej
Garść słodkiego groszku
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
1 cm świeżej kurkumy
400 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki czerwonej pasty curry (lub więcej, jeśli wolisz
bardziej pikantne)
Sól do smaku
Olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
1.
Czosnek przeciśnij przez praskę, kurkumę i imbir
obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
2.
Warzywa pokrój w kostkę.
3.
W woku rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i podsmaż
delikatnie czosnek z imbirem i kurkumą, pastą curry oraz solą, przez około 1
minutę cały czas mieszając.
4.
Dodaj pokrojone ziemniaki i brukiew. Smaż przez
około 2-3 minuty.
5.
Dorzuć cebulę i kalafior. Smaż przez kolejne 2-3
minuty.
6.
Wlej mleko kokosowe i duś warzywa pod
przykryciem przez około 10 minut.
7.
Dodaj paprykę i słodki groszek. Duś przez około
5 minut, aż warzywa lekko zmiękną, ale nadal będą lekko chrupiące.
Bon appetit!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz