Smaczny i prosty w przygotowaniu chleb bezglutenowy. Wymagający trochę czasu ...
Składniki na foremkę keksówkę:
2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka płatków owsianych (tu bezglutenowe)
1 łyżeczka soli
woda przegotowana w temp. pokojowej
Przygotowanie:
Do dużego słoika (około 1,5 litra) lub dużej misy wsypać przepłukaną na sicie kaszę jaglaną oraz płatki owsiane. Zalać przegotowaną wodą w takiej ilości aby jej poziom był około 2 cm powyżej poziomu kaszy i płatków. Przykryć czystą ściereczką lub gazą i pozostawić w ciepłym miejscu na minimum 12 godzin, a najlepiej na całą dobę. Po około 2-3 godzinach od dodania wody należy sprawdzić czy nadal kasza i płatki są zanurzone w wodzie. Jeśli nie, to dolać wody. Po 12-24 godzinach dodać sól i całość zblendować do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany (część ziaren może zostać w całości). Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrastania przez około 12 godzin. Następnie piec przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na dolnym pokładzie, bez termoobiegu, do suchego patyczka. Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Bon appetit!!!
posmarowany twarożkiem.. mniam!
OdpowiedzUsuń