Komponowanie śniadań białkowo-tłuszczowych czasem nastręcza
wielu osobom sporo problemów z przygotowaniem posiłku. Przyzwyczajone do
jedzenia kanapek lub musli z jogurtem mają zupełną pustkę w głowie i brak
pomysłu, co mogłyby zjeść jako pierwszy posiłek w ciągu dnia. Najczęściej
kończy się to jedzeniem omletów i jajecznicy do bólu, czyli do momentu, kiedy
na jajka już nie można patrzeć lub do nabawienia się nietolerancji pokarmowej i
wówczas należy się pożegnać z jajkami. Paradoksalnie często nabywamy
nietolerancje pokarmowe na pokarmy, które najchętniej i najczęściej jemy, więc
należy zadbać o to, aby nasze menu było jak najbardziej urozmaicone.
Dla osób bardzo zapracowanych i mających ograniczoną ilość
czasu na przygotowanie posiłku zrobienie prostej i kolorowej sałatki może być
dobrym rozwiązaniem.
Składniki na 2 porcje:
1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
2 łyżki zielonego groszku
4 łyżki oliwek
½ awokado
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki sosu tamari
Przygotowanie:
Usunąć gniazda nasienne z papryki. Pokroić ją w paski razem
z obranym awokado. Dodać groszek, oliwki i tuńczyka. Polać oliwą wymieszaną z
sosem tamari.
Bon appetit
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz