Kiedy na najbliższym ryneczku warzywnym pojawia się
botwinka, a z nieba leje się żar, dla ochłody przyrządzam chłodnik botwinkowy.
Robię go z domowym jogurtem kokosowym.
Składniki na 3-4 porcje:
3 małe buraki (lub 1
duży)
2 pęczki botwinki
½ pęczka świeżego koperku
300 ml soku z kiszonych buraków
500 ml jogurtu kokosowego (najlepiej domowej roboty z tego przepisu*)
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1.
Buraki obrać, pokroić na ćwiartki i ugotować w
lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie.
2.
Botwinkę dobrze wypłukać, pokroić i gotować na
parze przez 10 minut.
3.
Buraki i botwinkę wystudzić.
4.
Buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
5.
Dodać
posiekany koperek.
6.
Wlać sok z kiszonych buraków i jogurt kokosowy.
7.
Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem
do smaku.
8.
Wstawić na 30 minut do lodówki.
* W tym przepisie do zrobienia jogurtu
wykorzystałam mleko kokosowe Real Thai zamiast pasty kokosowej. W niektórych
sklepach ze zdrową żywnością można również kupić gotowy jogurt kokosowy.
Bon appetit!!!
Jestem ciekawa jak smakuje to cudo.:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.com/
Polecam spróbować :-)
UsuńChłodnik z botwinki najlepiej smakuje w upalny dzień, właśnie taki jak dzisiaj. Ja dodaję do chłodnia jeszcze ogórki i jajko na twardo.
OdpowiedzUsuń