Jednym z najlepiej zapamiętanych przeze mnie smaków z
dzieciństwa są pierogi ruskie. Moja mama zwykła je robić na obiad w dni, kiedy
nie szła do pracy, więc najczęściej było to, kiedy byłam chora. Nadziewała je
miłością, a później sprawnie sklejała brzegi w ozdobną falbankę. Nie wiedziała,
że pszenica i twaróg mają właściwości śluzotwórcze, więc w czasie stanów
zapalnych górnych dróg oddechowych są raczej nie najlepszym wyborem
żywieniowym. Myślę jednak, że to nadzienie z miłością w środku miało działanie
terapeutyczne.
Kilka dni temu „chodził za mną” ten smak dzieciństwa i
bardzo chciałam go odtworzyć. Pojawił się jednak pewne przeciwności, z którymi
przyszło mi się zmierzyć. Po pierwsze pierogi musiały być bez glutenu. Po
drugie nie mogły zawierać nabiału. W mojej głowie ciągle bulgoczą pomysły na
różne potrawy, więc i w tym przypadku znalazłam rozwiązanie.
Składniki (na 15 dużych pierogów):
Na ciasto:
200 g mąki owsianej (bezglutenowej)
80 g mąki ziemniaczanej
Duża szczypta soli
250 ml gorącej wody
1 łyżka oleju
Na farsz:
2 średnie ugotowane ziemniaki
4 łyżki jogurtu kokosowego z tego przepisu
1 mała cebula
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciasto:
Do miski przesiej mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj ją ze
szczyptą soli i łyżką oleju. Dolej gorącą wodę i energicznie wymieszaj aż
powstanie kisiel. Do drugiej miski przesiej mąkę owsianą i stopniowo, łyżka po
łyżce, dodawaj do niej powstały kisiel i wyrabiaj na jednolite ciasto. Następnie
przełóż na stolnicę oprószoną mąką owsianą i rozwałkuj do grubości około 2
milimetrów. Wykrawaj szklanką lub kubkiem krążki.
Farsz:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Podsmaż delikatnie na oleju
(najlepiej kokosowym), aż cebula się zeszkli. Dodaj ją do ziemniaków
przeciśniętych przez praskę. Następnie dodaj jogurt kokosowy i całość dokładnie
wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Na wykrojone krążki ciasta nakładaj na środku gotowy farsz.
Sklej dokładnie brzegi ręcznie w falbankę lub przy użyciu widelca. Gotuj na
parze przez 10 minut.
Bon appetit!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz