Pizza to jedna z potraw, za którą Wiśnia tęskni najbardziej
od czasu przejścia na dietę bezglutenową i w chwili słabości zdarza mu się zgrzeszyć, co niestety musi później odchorować. Kupowanie gotowej pizzy bezglutenowej
czy gotowych spodów do pizzy zawsze wiąże się z rezygnacją z jakości, gdyż
gotowe produkty zawierają w sobie różne dziwne składniki, które nie są wskazane
dla osób z alergiami pokarmowymi, gdyż wpływają negatywnie na stan jelit, które
u alergików są mocno podrażnione i rozszczelnione. Nie pozostaje zatem nic
innego, jak samodzielny wypiek pizzy bezglutenowej na mące, która nie działa
alergizująco. U nas najlepiej sprawdza się mąka owsiana i z komosy ryżowej. Można
wykorzystać również mąkę gryczaną, która niestety u nas odpada ze względu na
małego alergika.
Składniki na naczynie do tarty o średnicy 32 cm
1 czubata szklanka mąki owsianej (bezglutenowej)
1 łyżeczka suchych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżeczka do posmarowania formy
szczypta soli
1 szklanka letniej wody
2 łyżki domowego przecieru pomidorowego
½ łyżeczki suszonego oregano
ulubione dodatki, tu: pomidory bawole serca pokrojone w cienkie
plastry (uwaga: zbyt grube plastry spowodują, że pizza będzie zbyt mokra),
szynka parmeńska – 6 plastrów, ½ czerwonej papryki pokrojonej w kostkę, ½
czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę, 1 kulka sera mozzarella.
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i drożdże i dokładnie
wymieszać. Dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i wlać połowę ilości wody, energicznie
wymieszać drewnianą łyżką. Cały czas mieszając stopniowo dolewać wodę do
momentu, aż ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Zostawić na około
15 minut, aby ciasto odpoczęło.
Do piekarnika nagrzanego do 220 stopni wstawić naczynie do
tarty, aby się nagrzało.
Kiedy ciasto odpoczywa, a naczynie się rozgrzewa, przygotować
ulubione składniki na pizzę.
Ponownie dokładnie zamieszać ciasto. Jeśli jest zbyt gęste,
dolać odrobinę wody, aby miało konsystencję gęstej śmietany.
Wysunąć z piekarnika naczynie do tarty i przy pomocy
pędzelka posmarować 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Wylać na formę ciasto i
dokładnie rozsmarować szpatułą na dnie formy. Wstawić do piekarnika na 15
minut. Wysunąć ciasto z piekarnika, posmarować przecierem pomidorowym.
Udekorować ulubionymi dodatkami, posypać oregano i wsunąć ponownie do
piekarnika na około 10 – 15 minut, aż do rozpuszczenia i przyrumienienia się
sera.
Bon appetit!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz