Dziś Dzień Ojca. Chciałam, aby moje Maluchy mogły wspólnie z
Tatą świętować ten dzień i sprawić mu radość. W przedszkolu przygotowane laurki
i krawaty. W domu wspólnie przygotowaliśmy wegański sernik bez pieczenia.
Maluchy skupiły się głównie na włączaniu i wyłączaniu blendera i wrzucaniu
składników do dzbanka, ale radość była wielka ze wspólnej pracy.
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.
Na kruchy spód:
1 ½ szklanki płatków owsianych bezglutenowych
½ szklanki daktyli bez pestek
½ szklanki oleju kokosowego
4 łyżki wody (może być z moczenia daktyli)
Na masę sernikową:
2 porcje jogurtu kokosowego (z tego przepisu)
1 puszka mleka kokosowego (Real Thai) (można zastąpić innym
mlekiem roślinnym)
¾ - 1 szklanki ksylitolu ( w zależności od preferowanego
stopnia słodkości)
1 łyżeczka agaru
około 20 truskawek do dekoracji
Przygotowanie:
Daktyle namoczyć na około 15 minut w gorącej wodzie.
Przecedzić, wodę zachować. Olej kokosowy rozpuścić. Do blendera wrzucić
wszystkie składniki i miksować do uzyskania gładkiej masy. Wyłożyć ją na
spodzie tortownicy.
Truskawki umyć i odszypułkować. Wziąć około 10 sztuk i wzdłuż
przekroić na połówki. Ułożyć je na spodzie wzdłuż brzegu tortownicy,
przekrojoną stroną na zewnątrz. Mleko kokosowe wlać do małego rondelka. Wsypać
agar i dokładnie wymieszać. Od czasu do czasu mieszając podgrzać, aż zaczną się
pojawiać pierwsze bąbelki, ale nie doprowadzać do silnego wrzenia. Przelać do
blendera. Dodać ksylitol i jogurt kokosowy. Zmiksować do uzyskania gładkiej
masy. Przelać do tortownicy. Górę udekorować pozostałymi truskawkami. Wstawić
do lodówki do zastygnięcia.
Bon appetit!!!
Betway Casino Site Review & Ratings | Live Dealer
OdpowiedzUsuńRead our Betway Casino Review & Rating. You can sign up and withdraw real money, play casino luckyclub games, and test out the features of the casino.