To najlepszy z dotychczas pieczonych przeze mnie chlebów.
Delikatnie wyczuwalny smak zakwasu. Tekstura niezbyt ciężka czy zbyt zbita. Jego
pieczenie wymaga jednak czasu niezbędnego do dojrzewania zakwasu i zaczynu. Idealny
o poranku. Polecam z bezcukrowym dżemem truskawkowym ;-)
Zakwas
Składniki:
Dzień 1: 150 g mąki owsianej bezglutenowej + 200 g
przegotowanej wody (o temperaturze pokojowej)
Dzień 2: 45 g mąki owsianej bezglutenowej + 60 g
przegotowanej wody (o temperaturze pokojowej)
Dzień 3: 45 g mąki owsianej bezglutenowej + 60 g
przegotowanej wody (o temperaturze pokojowej)
Dzień 4: 90 g mąki owsianej bezglutenowej i 120 g
przegotowanej wody (o temperaturze pokojowej)
Przygotowanie zakwasu:
Dzień 1: Do dużego, czystego słoika wsyp mąkę i zalej wodą.
Wymieszaj energicznie drewnianą lub plastikową łyżką. Przykryj słoik gazą lub
czystą lnianą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu.
Dzień 2 - 4: Dosyp mąkę, dolej wodę, dokładnie wymieszaj,
przykryj ściereczką lub gazą i odstaw w ciepłe miejsce na kolejny dzień.
Piątego dnia zakwas jest gotowy do użycia. Po odmierzeniu potrzebnej porcji
resztę trzymaj w lodówce. Przed ponownym użyciem zakwas należy dokarmić: wyjąć
z lodówki, dosypać 45 g mąki, dolać 60 g przegotowanej wody i wymieszać.
Zostawić w ciepłym miejscu na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Chleb
Zaczyn
Składniki:
150 g zakwasu
200 g mąki ryżowej
50 g mąki owsianej
315 g przegotowanej wody o temperaturze pokojowej
Przygotowanie zaczynu:
W glinianej lub plastikowej misce połączyć zakwas z
przesianymi mąkami. Powoli dolewać wodę i cały czas energicznie mieszać
drewnianą szpatułą aż do dokładnego połączenia się składników. Naczynie
przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto mogło spokojnie
wyrastać, przez minimum 3-6 godzin, a najlepiej niech odpoczywa przez całą noc.
Ciasto
Składniki:
Gotowy zaczyn
100 g skrobi z tapioki (można zastąpić ziemniaczaną)
50 g mąki ryżowej (lub jaglanej, jeśli lubisz chleb bardziej
wilgotny) + odrobina do wysypania foremki
2 łyżki mielonej babki płesznik
1 łyżeczka soli
Masło lub olej kokosowy do wysmarowania foremki
Przygotowanie ciasta:
Do gotowego zaczynu przesiej mąki, dodaj pozostałe składniki
i dokładnie wyrób ciasto przy użyciu drewnianej łyżki lub po prostu ręką. Przełóż
ciasto do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki na chleb i wyrównaj
górę ciasta. Zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około 2-5 godzin).
Ciasto powinno wyrosnąć o maksymalnie 1/3 – 1/2 pierwotnej wysokości.* Ostrożnie
wstaw wyrośnięte ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 20
minut, a następnie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 45-50
minut.
Bon appetit!!!
*Jeśli ciasto wyrośnie bardziej to istnieje ryzyko, że
zapadnie się w czasie pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz