Naleśniki. Jeden z najszybszych i najsmaczniejszych sposobów
na śniadanie lub kolację dla moich maluchów. Uwielbiają same naleśniki, bez żadnych
dodatków. W mojej kuchni nie korzystam z gotowych mieszanek, wolę sama przygotować
ciasto. 5 minut i posiłek gotowy.
Składniki na 10 sztuk:
60 g mąki owsianej, bezglutenowej (tu: Pięć Przemian)
60 g mąki jaglanej
60 g skrobi z tapioki
1 łyżeczka płynnego karobu
1 szklanka mleka kokosowego (tu: Real Thai)
½ szklanki wody
Olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąki, dodać składniki płynne i dokładnie
wymieszać mikserem lub rózgą kuchenną. Na patelni mocno rozgrzać olej. Wlać
ciasto na patelnie i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Gotowe naleśniki
są dość sztywne, więc aby zmiękły i dały się zwijać w rulony należy jeszcze
gorące, tuż po zdjęciu z patelni, układać jeden na drugim. Po paru minutach
będą idealnie giętkie.
Bon appetit!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz