wtorek, 4 lipca 2017
Ekspresowa sałatka z bobu i rzodkiewki na poprawę krążenia
Niedawno świeży bób zagościł na lokalnych targowiskach. Sezon nie jest długi, więc trzeba teraz się nim nacieszyć. Można z niego komponować wiele różnych potraw lub jeść świeżo ugotowany, jeszcze gorący. Ja najbardziej lubię komponować z niego sałatki. Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej bób ma właściwości osuszające śluz, więc ta sałatka będzie idealna dla osób, które dopadł katar. Rzodkiewka natomiast poprawia krążenie krwi.
Składniki na 1 porcję:
1 kubek ugotowanego bobu
6 rzodkiewek
1/2 średniej czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
1 łyżka świeżego, siekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki masła
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło. Dodać pokrojoną cebulę i chwilę smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać bób i rzodkiewkę i smażyć 1-2 minuty. Zdjąć z ognia. Skropić sokiem z cytryny i olejem. Posypać koperkiem i całość dokładnie wymieszać.
Bon appetit!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz