Rabarbar to pyszne warzywo, choć wiele osób traktuje go jak
owoc. Bardzo dobrze komponuje się w deserach przełamując słodycz lekko kwaśną
nutą. W słodkiej, kruchej tarcie sprawdza się doskonale.
Składniki na formę 10 x 30 cm
1,5 szkl mąki owsianej bezglutenowej
1,5 szkl płatków owsianych bezglutenowych
10 daktyli bez pestek
120 g oleju kokosowego (tu bezzapachowy)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łodygi rabarbaru
2 łyżki miodu
1 łyżka płynnego karobu
Przygotowanie:
W małym naczyniu daktyle zalać wrzątkiem i zostawić pod
przykryciem na około 15 – 30 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać płatki i
proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Odcedzić wodę z daktyli, ale nie wylewać.
Daktyle zmiksować na gładką masę ręcznym blenderem, w razie konieczności dolać
odrobinę wody pozostałej z namaczania. Dodać do suchych składników i dokładnie
wymieszać. Dodać olej kokosowy i wyrobić ciasto. Połową ciasta wykleić spód
formy.
Rabarbar umyć i pokroić na centymetrowej długości kawałki.
Wrzucić do rondla i delikatnie podgrzewać przez 2-3 minuty. Dodać miód i
dokładnie wymieszać. Ułożyć na spodzie tarty. Na wierzchu zrobić kruszonkę z
pozostałej części ciasta. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec
przez około 30 – 35 minut, aż kruszonka będzie złocista. Wyjąć piekarnika i
pozostawić do ostygnięcia. Polać wierzch płynnym karobem.
Bon appetit!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz