wtorek, 8 sierpnia 2017

Szybka i prosta sałatka z tuńczykiem







Komponowanie śniadań białkowo-tłuszczowych czasem nastręcza wielu osobom sporo problemów z przygotowaniem posiłku. Przyzwyczajone do jedzenia kanapek lub musli z jogurtem mają zupełną pustkę w głowie i brak pomysłu, co mogłyby zjeść jako pierwszy posiłek w ciągu dnia. Najczęściej kończy się to jedzeniem omletów i jajecznicy do bólu, czyli do momentu, kiedy na jajka już nie można patrzeć lub do nabawienia się nietolerancji pokarmowej i wówczas należy się pożegnać z jajkami. Paradoksalnie często nabywamy nietolerancje pokarmowe na pokarmy, które najchętniej i najczęściej jemy, więc należy zadbać o to, aby nasze menu było jak najbardziej urozmaicone.
Dla osób bardzo zapracowanych i mających ograniczoną ilość czasu na przygotowanie posiłku zrobienie prostej i kolorowej sałatki może być dobrym rozwiązaniem.

Składniki na 2 porcje:

1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
2 łyżki zielonego groszku
4 łyżki oliwek
½ awokado
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki sosu tamari

Przygotowanie:
Usunąć gniazda nasienne z papryki. Pokroić ją w paski razem z obranym awokado. Dodać groszek, oliwki i tuńczyka. Polać oliwą wymieszaną z sosem tamari.

Bon appetit



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz