Recipes

piątek, 22 lutego 2019

Wegański batatowiec bezglutenowy - dziecinnie prosty




To ciasto jest dziecinnie proste. I nie ma w tym żadnej przesady. Upiekł je mój 5-latek. Ja wkładałam jedynie foremkę do piekarnika i ją wyjmowałam. W pierwotnym zamierzeniu chciałam, aby ciasto było upieczone w keksówce i miało formę słodkiego chlebka, ale Mały Szef zarządził okrągłe ciasto (o średnicy około 20 cm), a jak wiadomo szef ma zawsze racje ;-)


Składniki:
1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej
3/4 szklanki mąki jaglanej (lub sorgo lub owsianej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej bez cukru (można pominąć)
szczypta soli
3 łyżki melasy z buraków
1 mały pieczony batat
3/4 szklanki mleka kokosowego (lub innego roślinnego)
1 łyżka octu jabłkowego



Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180C (góra i dół).

Batata obrać ze skórki i zrobić puree przy użyciu blendera lub rozgnieść widelcem (tu rozgnieciony widelcem).

Do dużej miski przesiać sypkie składniki i dokładnie wymieszać. Dodać puree z batata, melasę i połowę mleka. Wymieszać. Dodać resztę mleka i wymieszać. Dodać ocet jabłkowy i wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i piec przez około 45 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.

Bon appetit!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz