Składniki:
1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej
3/4 szklanki mąki jaglanej (lub sorgo lub owsianej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej bez cukru (można pominąć)
szczypta soli
3 łyżki melasy z buraków
1 mały pieczony batat
3/4 szklanki mleka kokosowego (lub innego roślinnego)
1 łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180C (góra i dół).
Batata obrać ze skórki i zrobić puree przy użyciu blendera lub rozgnieść widelcem (tu rozgnieciony widelcem).
Do dużej miski przesiać sypkie składniki i dokładnie wymieszać. Dodać puree z batata, melasę i połowę mleka. Wymieszać. Dodać resztę mleka i wymieszać. Dodać ocet jabłkowy i wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i piec przez około 45 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
Bon appetit!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz