poniedziałek, 21 grudnia 2015

Świąteczne pierniczki bezglutenowe






Boże Narodzenie bez pierniczków nie może się odbyć. Maluchy (i nie tylko) uwielbiają te pachnące przyprawami korzennymi ciasteczka - mój Księciuniu też jest ich wielkim smakoszem. Największą radość dzieci mają z ich dekorowania lub wieszania na choince.

Ja proponuję pierniczki z mąki gryczanej i kasztanowej, bez cukru, tylko z miodem - smaczna wersja bez glutenu.




Składnik i na około 80 sztuk (w zależności od wielkości foremek):
  • 3/4 szklanki miodu
  • 150 g masła 
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki gryczanej
  • 2 szklanki mąki kasztanowej
  • 1,5 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
Miód i masło podgrzać w garnku na małym ogniu aż się rozpuszczą. Zdjąć z ognia i przestudzić. W misce połączyć suche składniki. Dodać do wystudzonej mieszaniny miodu i masła i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny.
Rozwałkować na stolnicy do grubości 2 - 3 mm lekko podsypując mąką gryczaną. Przy pomocy foremek do ciastek wyciąć pierniczki. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce do pieczenia. Udekorować wg uznania.

Bon appetit

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz