Święta coraz bliżej. Większość ludzi zaczyna gorączkowo
biegać za prezentami świątecznymi i rozpoczyna przygotowania do trzydniowej
uczty. Na stołach pojawią się smakołyki, które nie goszczą na stołach
codziennie, lecz są daniami przygotowywanymi jedynie na tę wyjątkową okazję. Wigilia
to dzień postu, ale Święta to już czas delektowania się smakołykami od rana do
wieczora.
Ja proponuje przygotowanie szynki, która doskonale nadaje
się na zimną przekąskę. Jest to szynka parzona leniwie w wolnowarze, w
galarecie z żurawiny i grzanego wina. Wolnowar nie jest niezbędny do parzenia.
Można również parzyć mięso na bardzo małym ogniu w zwykłym garnku.
Cały proces jej przygotowania trwa minimum 3 dni, gdyż2
potrzeba na zamarynowanie/peklowanie mięsa, i kilka godzin na parzenie, ale
smak tego mięsa w pełni wynagrodzi czas poświęcony na jego przygotowanie.
Składniki:
Około 1 kg szynki kulki/myszki
Siatka wędliniarska lub sznurek
Marynata:
1 litr przegotowanej letniej wody
1 łyżka soli lub soli peklowej (tu zwykła sól)
4 ziarna ziela angielskiego
½ łyżeczki gorczycy
10 ziarenek pieprzu
1 łyżeczka chrzanu
2 liście laurowe
Do parzenia:
1 łyżeczka soli
Pieprz mielony do smaku
1 łyżeczka białej gorczycy
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
Galareta:
½ szklanki wina czerwonego
1 szczypta przyprawy piernikowej
2 łyżki konfitury z żurawin
1 łyżka żelatyny
Przygotowanie:
Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do
siatki wędliniarskiej lub owinąć sznurkiem. Z wody i przypraw przygotować
marynatę. Mięso włożyć do szklanego lub plastikowego pojemnika, zalać marynatą,
zamknąć pojemnik i włożyć do lodówki na minimum 48 godzin (maksimum 5 dni). Po
tym czasie mięso wyjąć z marynaty i opłukać. Włożyć do wolnowara nagrzanego na
2 stopień. Zalać wodą z przyprawami do parzenia i parzyć przez 3 godziny. Po
tym czasie zostawić mięso w wolnowarze do wystudzenia. Kiedy szynka wystygnie
wyjąć ją z wolnowara. Zdjąć siatkę wędliniarską. W rondelku podgrzać wino z
przyprawą. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Energicznie mieszać aż do rozpuszczenia
żelatyny. Dodać konfiturę żurawinową i dokładnie wymieszać. Szynkę włożyć do
woreczka lub do rękawa do pieczenia mięsa. Wlać galaretę. Szczelnie zamknąć
woreczek tak, aby galaretka otaczała całe mięso. Włożyć do lodówki i zostawić
do czasu aż galareta stężeje.
Bon appetit
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz