sobota, 3 grudnia 2016

Bezglutenowa babka cytrynowa z kwiatem … (bez cukru, bez nabiału)





To babka – niespodziankaJ Niby nudna bezglutenowa babka cytrynowa. Na zewnątrz ma piękny makijaż z pasty kokosowej i liofilizowanych truskawek. A co wewnątrz? Kwiat?
- Mamusiu, co pieczesz? – zapytał starszy Księciuniu.
 - Ciasto – babkę z kwiatem, Synku.
-A z jakim kwiatem?
 - Z kwiatem kalafiora J

To ciasto świetnie nadaje się dla małych smakoszy, którym z warzywami nie po drodze J Kalafior daje ciastu słodki smak, a babka ma piękny zapach dzięki skórce cytrynowej i pomarańczowej.

Składniki na formę do babki o średnicy 23 cm:
1 szklanka mąki owsianej, bezglutenowej
1 szklanka mąki jaglanej
4 łyżki ksylitolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Szczypta soli
1 szklanka drobno startych różyczek kalafiora
3 jajka
Sok i skórka otarta z ½ cytryny
Sok i skórka otarta z ½ pomarańczy
¾ szklanki roztopionego oleju kokosowego lub masła klarowanego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Polewa:
Roztopione 4 łyżki pasty kokosowej
Przygotowanie:

Do misy miksera wybić jajka i utrzeć z ksylitolem, do delikatnego spienienia. Dodać roztopiony, ostudzony tłuszcz. Dokładnie zmiksować. Dodać starty kalafior, skórkę i sok z cytryny i pomarańczy oraz ekstrakt z wanilii i sól i dokładnie wymieszać. Przesiać do powstałej masy mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180C, do suchego patyczka. Wystudzić i udekorować polewą.

Bon appetit!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz