czwartek, 24 listopada 2016

SERNIK DYNIOWY (BEZGLUTENOWY, BEZMLECZNY, BEZCUKROWY, PROBIOTYCZNY)






Delikatny sernik dyniowy na bazie jogurtu kokosowego na kruchym korzennym spodzie z mąki jaglanej i ryżowej. Masa sernikowa z delikatną nutą wanilii i kokosa. Jogurt kokosowy przygotowany z kremu kokosowego i zaszczepiony kulturami bakterii Bifivit.

Składniki na blaszkę o średnicy 18 cm:

Spód:
100 g mąki jaglanej
100 g mąki ryżowej
3 łyżki ksylitolu
½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
½ łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (bez cukru)
100 g oleju kokosowego

Masa sernikowa:
450 g jogurt kokosowego (z tego przepisu)
4 czubate łyżki miąższu z pieczonej dyni
4 łyżki ksylitolu
3 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w 50 ml zimnej wody)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
125 ml mleka kokosowego

Ewentualnie orzechy pekan i przyprawa piernikowa do dekoracji


Przygotowanie:
Spód:
Mąki, proszek do pieczenia i przyprawę piernikową przesiać do misy malaksera. Dodać pozostałe składniki i miksować do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do tortownicy o średnicy 18 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180C (bez termoobiegu). Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

Masa sernikowa:
Żelatynę wymieszać z zimną wodą i pozostawić na 10 minut. Następnie delikatnie podgrzewając (nie doprowadzając do wrzenia) całkowicie rozpuścić i pozostawić na chwilę do przestudzenia, ale nie dopuścić do ścięcia. W kielichu blendera zmiksować wszystkie składniki na gładką masę. Wylać na upieczony spód, równomiernie rozprowadzić i wstawić do lodówki na około 30 minut, do ścięcia masy.


Bon appetit!!!


2 komentarze: