czwartek, 16 lutego 2017

Bananowiec z daktylami i karobem (bez glutenu, wegański)







Mój mały alergik uczulił się na grykę. W przedszkolu często na deser podawane jest ciasto gryczane, które ogólnie jest dobrą, zdrową opcją dla dzieci, ale u nas odpada ze względu na grykę i jajka. Muszę być więc czarodziejką i piec ciasta, które przypominają to przedszkolne, ale bez składników, które Księciuniowi szkodzą.

Składniki na małe naczynie żaroodporne (19 cm x 13 cm):

1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej
1 łyżka karobu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
Szczypta soli
½ dojrzałego banana
6 łyżek płynnego oleju kokosowego (tu bezwonny)
3 łyżki mleka kokosowego
3 łyżki syropu kokosowego (można pominąć lub zastąpić innym słodziłem)
Około ½ szklanki wody
4 świeże daktyle

Przygotowanie:
1.       Banana zblendować razem z olejem, mlekiem i syropem kokosowym.
2.       Mąkę, karob, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać szczyptę soli oraz pokrojone, pozbawione pestek daktyle i całość wymieszać.
3.       Dodać składniki mokre i całość wymieszać. Dolać tyle wody, żeby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
4.       Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
5.       Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez około 30 minut (do suchego patyczka).
6.       Wystudzić na kuchennej kratce.


Bon appetit!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz