poniedziałek, 27 lutego 2017

Curry z brukwi i kalafiora



Składniki na 4 porcje:
1 brukiew (około 500 g)
2 średnie ziemniaki (około 70 g każdy)
2 cebule
½ kalafiora (około 250 g)
½ papryki czerwonej
½ papryki żółtej
Garść słodkiego groszku
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
1 cm świeżej kurkumy
400 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki czerwonej pasty curry (lub więcej, jeśli wolisz bardziej pikantne)
Sól do smaku
Olej kokosowy do smażenia


Przygotowanie:
1.       Czosnek przeciśnij przez praskę, kurkumę i imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
2.       Warzywa pokrój w kostkę.
3.       W woku rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i podsmaż delikatnie czosnek z imbirem i kurkumą, pastą curry oraz solą, przez około 1 minutę cały czas mieszając.
4.       Dodaj pokrojone ziemniaki i brukiew. Smaż przez około 2-3 minuty.
5.       Dorzuć cebulę i kalafior. Smaż przez kolejne 2-3 minuty.
6.       Wlej mleko kokosowe i duś warzywa pod przykryciem przez około 10 minut.
7.       Dodaj paprykę i słodki groszek. Duś przez około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną, ale nadal będą lekko chrupiące.


Bon appetit!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz