piątek, 27 października 2017

Burgery z buraków z sosem czosnkowym (wegańskie, bezglutenowe)



Buraki to jedne z moich ulubionych jesiennych i zimowych warzyw. Pomagają odbudować krew w organizmie, więc powinny często się pojawiać w diecie osób cierpiących na anemię, wyczerpanych długą chorobą, w jadłospisie dzieci i matek karmiących oraz pań mających obfite menstruacje. Kasza jaglana, jak wcześniej wspominałam, ma właściwości osuszające, więc pomaga wyczyścić katary i zapchane zatoki.
Pewnego dnia odkryłam w książce Marty Dymek przepis na burgery z buraków i na jego podstawie zrobiłam własną wersję, zmieniając jedynie kilka składników. Miałam wątpliwości czy moje dzieci będą miały ochotę na takie danie, więc żeby je zachęcić połączyłam te burgery z pieczonymi ziemniakami hasselback, które osobiście uwielbiam z sosem czosnkowym. Moje obawy były zupełnie niepotrzebne - chłopcy wciągnęli burgery i prosili o dokładkę. I tak powstała idealna kolacja wegańska, która z powodzeniem może być również obiadem.

Składniki na 4 porcje:

Burgery:

3 średnie buraki, grubo tarte
1 szklanka kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
1 cebula biała
3 łyżki sosu Tamari lub Coconut Aminos
3 łyżki stałego oleju kokosowego
2 łyżki suszonego majeranku
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
½ szklanki pestek słonecznika
4 łyżki mąki jaglanej lub owsianej bezglutenowej
1 łyżeczka mielonej kolendry
Sól i pieprz do smaku

Sos czosnkowy:

¼ kalafiora
2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
4 łyżki jogurtu kokosowego (lub innego roślinnego)
sól


Przygotowanie:
Burgery:
Na sicie przepłukać kaszę jaglaną i ugotować w dwóch szklankach wrzątku z 1 łyżeczką soli, przez około 12 minut (aż do całkowitego wchłonięcia się wody). Zostawić do ostygnięcia. Cebulę obrać i drobno posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i zrumienić posiekaną cebulę. W dużej misce połączyć wszystkie składniki (cebulkę razem z olejem, w którym była smażona) i dokładnie wymieszać. Natłuszczonymi rękoma formować burgery. Piec przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Sos czosnkowy:
Kalafiora ugotować na parze i ostudzić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Kalafiora z czosnkiem i jogurtem zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawić solą do smaku. Posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.



Bon appetit!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz