środa, 7 marca 2018

Chleb owsiano-amarantusowy na zakwasie owsianym



Chleby bezglutenowe nie należą do łatwych wypieków, Czasem wychodzą bardzo suche, czasem się kruszą kolejnego dnia po upieczeniu. Ciężko zapewnić im odpowiednią teksturę bez dodatku gum (ksantanowej czy guar) lub jaj. Chleb bezglutenowy na zakwasie może się wydawać czymś bardzo trudnym. Zapewniam Was jednak, że jest wręcz przeciwnie. Wymaga jedynie odrobiny cierpliwości do przygotowania zakwasu i później do wyrośnięcia ciasta. Piekąc ten chleb "poszłam jednak trochę na skróty" i skorzystałam z gotowej mieszanki do wypieku chleba marki Pięć Przemian firmy Simpatiko s.c. (piecprzemian.com.pl). Wybrałam mieszankę z jagodami goji. W ofercie tej firmy znajduje się jeszcze mieszanka z nasionami czarnuszki. Produkty Pięciu Przemian są bezglutenowe i nie zawierają żadnych spulchniaczy czy substancji poprawiających teksturę. W składzie wybranej przeze mnie mieszanki znajdują się: mąka owsiana bezglutenowa, słonecznik, płatki owsiane bezglutenowe, mąka teff, siemię lniane, suszone jagody goji 6%, płatki teff, nasiona chia, łuska babki jajowatej, sól himalajska.

Składniki na 1 bochenek:
200 g zakwasu owsianego bezglutenowego (przygotowany wg tego przepisu)
50 g mąki amarantusowej
250 g mieszanki chleba bezglutenowego z jagodami goji Pięć Przemian (cała paczka zawiera 500 g mieszanki)
350 ml wody gazowanej Żywiec Zdrój (można zastąpić inna wodą gazowaną)


Pzrygotowanie:

Do dużej miski odmierzyć 250 g mieszanki chlebowej, 50 g mąki amarantusowej i 200 g zakwasu owsianego bezglutenowego. Powoli dolewać wodę ciągle mieszając do uzyskania masy o konsystencji przypominającej ciasto na placki ziemniaczane. Gotowe ciasto zostawić w misce przykrytej czystą ściereczką w ciepłym miejscu na około 12 godzin. Kiedy ciasto wyrośnie przełożyć je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 1 godzinę (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia na kuchennej kratce.

Bon appetit!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz