piątek, 30 marca 2018

Wegańskie Babki bezglutenowe, bez cukru



Składniki na 4 większe lub 8 małych lub na keksówkę o długości 25cm:
2 szklanki mąki owsianej bg (Provena) + odrobina do posypania foremki
*2 łyżeczki cukru waniliowego
*2 łyżki cocoa
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

1 banan
50g oleju kokosowego (wegańskiego masła) + odrobina do natłuszczenia formy
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/3 syropu klonowego
1 łyżka octu jabłkowego (nie będzie smakowało octem:-)
odrobina wody gazowanej (max 1/2 szklanki tyle, ile będzie potrzebne do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany)

1 łyżka pasty kokosowej rozpuszczona z 1 łyżeczką oleju kokosowego

Przygotowanie:

Foremkę natłuścić i posypać mąką (lub cocoa). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (górna i dolna grzałka bez termoobiegu)
Banana dokładnie rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem.
Olej kokosowy rozpuścić w garnuszku. Kiedy troszkę przestygnie wymieszać go z syropem klonowym.
Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodać sól. Dokładnie wymieszać.
Dodać banana, mleko kokosowe i olej kokosowy wymieszany z syropem klonowym. Dokładnie wymieszać. Dodać wodę gazowaną do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dodać ocet jabłkowy i energicznie zamieszać.
*Tu ciasto można podzielić na dwie połowy (mniej więcej) - rozlać do dwóch misek. Do jednej dodać cukier waniliowy. Do drugiej cocoa. Dokładnie zamieszać. Ciasto wlać do formy - najpierw jasną część a potem ciemną. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzone babki udekorować polewą z pasty kokosowej połączonej z olejem kokosowym.


Bon appetit!!!

1 komentarz: