Recipes

wtorek, 5 marca 2019

Naleśnik z piekarnika (bez glutenu, bez nabiału)





To wersja naleśnika, a właściwie naleśniora (bo to taki grubasek) dla osób, które nie mają czasu na stanie przy patelni i przewracanie kolejnych krążków. Przygotowane szybko ciasto wylewa się na rozgrzaną patelnie, przyozdabia smakołykami, np. jabłkami i wstawia do pieca. Reszta robi się sama...

Składniki na 1 naleśnik o średnicy 20 cm

3/4 szklanki mąki (tu: owsiana bezglutenowa)
100 ml mleka roślinnego (tu: owsiany)
1 jajko (tu: 5 przepiórczych)
szczypta soli
1 łyżeczka oleju kokosowego
1/2 jabłka obranego i pokrojonego w półksiężyce (lub innych owoców)


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180C.

Na małym palniku kuchenki, na najmniejszym ogniu rozgrzewamy patelnię żeliwną lub naczynie żaroodporne, roztapiamy olej.

Do misy miksera wlewamy napój roślinny i wbijamy jajo/jaja. Miksujemy kilka sekund, żeby powstał jednolity płyn. Wsypujemy połowę mąki. Krótko miksujemy. Dodajemy drugą połowę mąki i sól, znów krótko miksujemy, aż powstanie jednolite ciasto naleśnikowe. Wylewamy na rozgrzaną patelnię (lub do naczynia żaroodpornego) i układany na wierzchu owoce. Wstawiamy na 15 minut do rozgrzanego piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zjadamy :-)

Bon appetit!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz