Sezon szparagowy w pełni. Przyznam szczerze, że uwielbiam te
warzywa. Jak tylko pojawiają się na pobliskim targu moje oczy promienieją, a w
żołądku zaczyna się lekkie burczenie. W mojej wyobraźni rodzi się milion pomysłów
na przyrządzenie pysznego obiadu lub kolacji. Dziś proponuję duszony udziec
cielęcy ze szparagami i suszonymi morelami z odrobiną przypraw orientalnych.
Odżywcze i aromatyczne.
Składniki na 4 porcje:
700 g udźca cielęcego
1 duża cebula
2 marchewki
2 ząbki czosnku
100 g suszonych moreli
Pęczek zielonych szparagów
Garść łuskanych pistacji
2 łyżki masła klarowanego
500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso pokroić w paski lub kostkę, jak na gulasz. Posypać
przyprawami i odstawić do lodówki na około 20 minut. W tym czasie obrać warzywa
i pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać masło. Wrzucić mięso i smażyć
często mieszając. Kiedy mięso będzie zarumienione dodać cebulę, czosnek, imbir
i marchewkę. Smażyć aż cebula lekko się zarumieni. Wlać bulion i dusić pod
przykryciem przez około 30 minut. W tym czasie szparagi wypłukać i przekroić na
pół. Gotować na parze przez około 15 minut. Do rondla z mięsem wrzucić
pokrojone w paski morele i dusić przez około 3 minuty. Na koniec szparagi
przełożyć do rondla i całość wymieszać. Podawać posypane pistacjami.
Bon appetit!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz