wtorek, 24 maja 2016

Udziec cielęcy ze szparagami i morelami





Sezon szparagowy w pełni. Przyznam szczerze, że uwielbiam te warzywa. Jak tylko pojawiają się na pobliskim targu moje oczy promienieją, a w żołądku zaczyna się lekkie burczenie. W mojej wyobraźni rodzi się milion pomysłów na przyrządzenie pysznego obiadu lub kolacji. Dziś proponuję duszony udziec cielęcy ze szparagami i suszonymi morelami z odrobiną przypraw orientalnych. Odżywcze i aromatyczne.

Składniki na 4 porcje:
700 g udźca cielęcego
1 duża cebula
2 marchewki
2 ząbki czosnku
100 g suszonych moreli
Pęczek zielonych szparagów
Garść łuskanych pistacji
2 łyżki masła klarowanego
500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
Sól i pieprz

Przygotowanie:
Mięso pokroić w paski lub kostkę, jak na gulasz. Posypać przyprawami i odstawić do lodówki na około 20 minut. W tym czasie obrać warzywa i pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać masło. Wrzucić mięso i smażyć często mieszając. Kiedy mięso będzie zarumienione dodać cebulę, czosnek, imbir i marchewkę. Smażyć aż cebula lekko się zarumieni. Wlać bulion i dusić pod przykryciem przez około 30 minut. W tym czasie szparagi wypłukać i przekroić na pół. Gotować na parze przez około 15 minut. Do rondla z mięsem wrzucić pokrojone w paski morele i dusić przez około 3 minuty. Na koniec szparagi przełożyć do rondla i całość wymieszać. Podawać posypane pistacjami.

Bon appetit!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz