poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Wegańskie gofry gryczano-kasztanowe (bezglutenowe)




Wiosna od miesiąca, ale dni wciąż chłodne. Po długim spacerze chętnie sięgamy po ciepły podwieczorek lub lekką ciepłą kolację. Mój dwuletni księciuniu uwielbia oglądać na dobranoc bajki o Myszce Mickey. W czasie takiego seansu ze smakiem zajada gofry w kształcie ulubionego bohatera kreskówek. W moim przepisie nie ma jajek, które zastępuję bardzo dojrzałym bananem, dzięki któremu banany mają słodki smak i nie trzeba ich dodatkowo posypywać cukrem lub smarować konfiturą.

Składniki:
100 g mąki gryczanej
50 g mąki kasztanowej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Szczypta cynamonu
1 łyżka syropu klonowego
0,5 (około 60 g) dojrzałego banana
250 ml mleka roślinnego (tu kokosowe Ecomil)
Olej kokosowy do smarowania gofrownicy

Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz oleju kokosowego) wrzucić do malaksera/blendera i zmiksować na gładką masę. Gofrownicę rozgrzać i posmarować olejem kokosowym przy użyciu pędzla. Ciasto wylać na dolną część rozgrzanej gofrownicy i piec przez około 5 minut lub aż do lekkiego zrumienienia ciasta.

Bon appetit

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz