poniedziałek, 11 lipca 2016

Domowy chleb bezglutenowy (gryczano-jaglany)





Są takie poranki, kiedy do szczęścia nie potrzeba nic więcej poza filiżanką gorącej kawy i pachnącą kromką chleba z masłem. Dostępne w sklepach chleby bezglutenowe nie przypominają jednak pieczywa, które kojarzy się z wakacjami spędzanymi u dziadków na wsi. Mój dziadek potrafił wypiekać wspaniały chleb żytni na zakwasie, który najlepiej smakował ze świeżym wiejskim masłem. Mmm… pyszności. Nie kupuję gotowych wyrobów piekarniczych ze stuletnim terminem ważności, które smakują jak wata szklana, lecz sama od czasu do czasu w wolnej chwili piekę domowy chleb bezglutenowy. Mój przepis jest zainspirowany tym popularnym przepisem.

Składniki na 1 bochenek:
300 g kaszy gryczanej białej
200 g kaszy jaglanej
700 ml przegotowanej wody
2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Kaszę przepłukać na sicie i umieścić w słoiku lub innym naczyniu szklanym lub glinianym. Wlać wodę – musi całkowicie zakrywać kaszę. Naczynie przykryć ściereczką i zostawić na około 24 godziny w ciepłym miejscu. Co pewien czas sprawdzać poziom wody – kasza musi być przykryta wodą, ale nadmiar wody należy odlać przed miksowaniem. Po 24 godzinach kaszę wraz z wodą umieścić w blenderze kielichowym i miksować do powstania jednolitej masy. Wsypać sól i ponownie miksować, aby sól się rozpuściła. Powstałą masę przelać do foremki do pieczenia chleba i zostawić w ciepłym miejscu do wyrastania na około 12 godzin. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka).


Bon appetit!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz