KOKOSANKA-JAGODZIANKA
Kocham lato!!! A najbardziej kocham letnie zakupy na targu
owocowo-warzywnym. Z utęsknieniem co roku wyczekuję momentu gdy na straganach
pojawią się skrzynki, w których kryją się śmiejące czarne oczka – jagody.
Zawsze przywodzą mi na myśl wspomnienie babcinych jagodzianek. Nie byłabym
sobą, gdybym trzymała się zawsze tradycyjnych przepisów. Lubię kulinarne
eksperymenty J Dziś
proponuję kokosankę-jagodziankę. Proste i pyszna ciasto bez grama mąki.
Składniki (na naczynie do tarty o średnicy 22 cm):
Spód i wierzch:
200 g wiórków kokosowych (najlepiej niesłodzonych)
50 g mąki kokosowej
2 białka jaj
50 g ksylitolu (lub cukru)
½ łyżeczki ekstraktu z prawdziwej wanilii
160 g śmietanki kokosowej
Nadzienie jagodowe:
0,5 l jagód
50 g ksylitolu
10 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Spód i wierzch:
Wszystkie mokre składniki wymieszać przy użyciu miksera.
Następnie dodać ksylitol i miksować do momentu, aż się rozpuści. Na końcu dodać
wiórki i mąkę kokosową, delikatnie wymieszać łyżką. 2/3 wyłożyć na spodzie
natłuszczonej foremki do tarty. Resztę zostawić do ułożenia na wierzchu.
Nadzienie:
Jagody wypłukać na sitku. Przesypać do miski i dokładnie
wymieszać z resztą składników. Ułożyć na spodniej warstwie ciasta. Następnie
przykryć wierzchnią warstwą i piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180
stopni, do złocistego koloru.
Bon appetit!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz