Recipes

sobota, 16 lipca 2016

Kokosanka - Jagodzianka



KOKOSANKA-JAGODZIANKA


Kocham lato!!! A najbardziej kocham letnie zakupy na targu owocowo-warzywnym. Z utęsknieniem co roku wyczekuję momentu gdy na straganach pojawią się skrzynki, w których kryją się śmiejące czarne oczka – jagody. Zawsze przywodzą mi na myśl wspomnienie babcinych jagodzianek. Nie byłabym sobą, gdybym trzymała się zawsze tradycyjnych przepisów. Lubię kulinarne eksperymenty J Dziś proponuję kokosankę-jagodziankę. Proste i pyszna ciasto bez grama mąki.


Składniki (na naczynie do tarty o średnicy 22 cm):
Spód i wierzch:
200 g wiórków kokosowych (najlepiej niesłodzonych)
50 g mąki kokosowej
2 białka jaj
50 g ksylitolu (lub cukru)
½ łyżeczki ekstraktu z prawdziwej wanilii
160 g śmietanki kokosowej

Nadzienie jagodowe:
0,5 l jagód
50 g ksylitolu
10 g mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:
Spód i wierzch:
Wszystkie mokre składniki wymieszać przy użyciu miksera. Następnie dodać ksylitol i miksować do momentu, aż się rozpuści. Na końcu dodać wiórki i mąkę kokosową, delikatnie wymieszać łyżką. 2/3 wyłożyć na spodzie natłuszczonej foremki do tarty. Resztę zostawić do ułożenia na wierzchu.
Nadzienie:
Jagody wypłukać na sitku. Przesypać do miski i dokładnie wymieszać z resztą składników. Ułożyć na spodniej warstwie ciasta. Następnie przykryć wierzchnią warstwą i piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do złocistego koloru.

Bon appetit!!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz