piątek, 28 października 2016

KOKOSOWE BROWNIE (bez mąki, bez cukru)




Pyszne czekoladowe Brownie to deser, obok którego nie potrafię przejść obojętnie. Im bardziej kremowe i ciągnące tym bardziej mi smakuje. Ostatni eksperyment kulinarny z użyciem pasty kokosowej świetnie się sprawdził. Polecam wszystkim dużym i małym chocoholikom. Do upieczenia tego Brownie zainspirował mnie ten przepis.

Składniki na foremkę o średnicy 26 cm:
Ciasto:
200g pasty kokosowej
200g czekolady min 70% cocoa (tu xukkolade –słodzona ksylitolem)
50g cocoa w proszku
1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
90g ksylitolu
4 jajka
3 łyżki mleka kokosowego
Polewa:
2 łyżki oleju kokosowego
50g czekolady

Płatki kokosowe do ozdobienia ciasta

Przygotowanie:
Ciasto:
Rozgrzać piekarnik do 170 C. W kąpieli wodnej rozpuścić pastę kokosową i czekoladę. Dodać cocoa i ksylitol, dobrze wymieszać. Mikserem ubić jajka na pianę (nie sztywną).Cały czas ubijając, powoli wlewać rozpuszczoną czekoladę.Całość przelać do formy. Piec przez około 30-40 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawic do przestudzenia przez około 30 minut.
Polewa:
Czekoladę i olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na upieczonym Brownie. Ozdobić płatkami kokosa.

Bon appetit !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz