Pyszne czekoladowe Brownie to deser, obok którego nie
potrafię przejść obojętnie. Im bardziej kremowe i ciągnące tym bardziej mi
smakuje. Ostatni eksperyment kulinarny z użyciem pasty kokosowej świetnie się
sprawdził. Polecam wszystkim dużym i małym chocoholikom. Do upieczenia tego
Brownie zainspirował mnie ten przepis.
Składniki na foremkę o średnicy 26 cm:
Ciasto:
200g pasty kokosowej
200g czekolady min 70% cocoa (tu xukkolade –słodzona
ksylitolem)
50g cocoa w proszku
1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
90g ksylitolu
4 jajka
3 łyżki mleka kokosowego
Polewa:
2 łyżki oleju kokosowego
50g czekolady
Płatki kokosowe do ozdobienia ciasta
Przygotowanie:
Ciasto:
Rozgrzać piekarnik do 170 ○C. W kąpieli wodnej
rozpuścić pastę kokosową i czekoladę. Dodać cocoa i ksylitol, dobrze wymieszać.
Mikserem ubić jajka na pianę (nie sztywną).Cały czas ubijając, powoli wlewać
rozpuszczoną czekoladę.Całość przelać do formy. Piec przez około 30-40 minut.
Wyjąć z piekarnika i pozostawic do przestudzenia przez około 30 minut.
Polewa:
Czekoladę i olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować
na upieczonym Brownie. Ozdobić płatkami kokosa.
Bon appetit !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz