Smaki kuchni orientalnej, bliskowschodniej i afrykańskiej
zawsze cieszą moje podniebienie. Bardzo lubię połączenie smaków i zapachów
łaskoczących moje nozdrza oraz uczucie rozgrzania całego ciała. Poza tym
przyprawy korzenne i działają bakterio- i wirusobójczo, więc są pomocne w
jesiennych zmaganiach z przeziębieniami i grypą.
Składniki na foremkę o długości 23 cm:
800g mielonej cielęciny
1 cebula
2 jajka
1 łyżeczka tartego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki wędzonej papryki
4 łyżeczki mielonego kminu
4 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki zielonych oliwek bez pestek
Garść pistacji
Skórka otarta z 2 cytryn
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i oliwki drobno posiekać, wymieszać z
przyprawami. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Dodać surowe jajka i
dokładnie wymieszać. Przełożyć do keksówki o długości około 23 cm wyłożonej
papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 ○C
przez około 1 godzinę i 15 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Kroić w plastry. Podawać posypane pistacjami.
Bon appetit!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz