czwartek, 27 października 2016

Afrykańska pieczeń





Smaki kuchni orientalnej, bliskowschodniej i afrykańskiej zawsze cieszą moje podniebienie. Bardzo lubię połączenie smaków i zapachów łaskoczących moje nozdrza oraz uczucie rozgrzania całego ciała. Poza tym przyprawy korzenne i działają bakterio- i wirusobójczo, więc są pomocne w jesiennych zmaganiach z przeziębieniami i grypą.

Składniki na foremkę o długości 23 cm:

800g mielonej cielęciny
1 cebula
2 jajka
1 łyżeczka tartego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki wędzonej papryki
4 łyżeczki mielonego kminu
4 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki zielonych oliwek bez pestek
Garść pistacji
Skórka otarta z 2 cytryn
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i oliwki drobno posiekać, wymieszać z przyprawami. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Dodać surowe jajka i dokładnie wymieszać. Przełożyć do keksówki o długości około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C przez około 1 godzinę i 15 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić. Kroić w plastry. Podawać posypane pistacjami.  

Bon appetit!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz