niedziela, 30 października 2016

KORZENNY DYNIOWIEC (BEZGLUTENOWIEC, BEZCUKROWIEC)




Jutro Halloween. Mali przebierańcy będą szukać smakołyków. Dobrze jest mieć dla nich jakiś poczęstunek. Zamiast kupować ogólnie dostępne słodkości, wolę upiec pyszne ciasto. Jeśli łasuchy coś zostawią sama chętnie zjem kawałek pysznego korzennego dyniowca.

Składniki na foremkę do babki o średnicy 26 cm:
Ciasto:
1 ½ szklanki mąki gryczanej
¾ szklanki maki ryżowej
¾ szklanki mąki kukurydzianej
¾ ksylitolu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1 łyżeczka przyprawy piernikowej (bez cukru, np. Kotanyi)
¾ szklanki masła klarowanego lub oleju kokosowego
4 jajka
1 szklanka puree dyniowego
2 szklanki drobno tartej cukinii (około 500 g)
1 garść rodzynków
1 garść skórki pomarańczowej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Polewa:
2 łyżki oleju kokosowego
50g czekolady

6 łyżeczek roztopionej pasty kokosowej

Przygotowanie:
Ciasto:
Rozgrzać piekarnik do 180 C. W jednej dużej misce dokładnie wymieszać startą cukinię z puree dyniowym. W drugiej misce zmiksować jajka z ksylitolem do uzyskania lekkiej pianki. Połączyć z puree dyniowym i cukinią. Dodać rozpuszczone, przestudzone masło (lub olej kokosowy) i wymieszać. Do powstałej masy przesiać przez sitko mąki, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę piernikową. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Całość przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i lekko oprószonej mąką (tu kukurydzianą). Piec przez około 1 godzinę i 15 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia przez około 30 minut.
Polewa:
Czekoladę i olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na upieczonym, wyjętym z formy cieście. Na wierzchu polać rozpuszczoną pastą kokosową. Patyczkiem do szaszłyków lub ostrym końcem noża zrobić zygzaki. Pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.

Bon appetit!!!



 


1 komentarz:

  1. Zrobiłam podobne ciasto w wersji zdecydowanie mniej zdrowej, teraz chyba pokuszę się o taką zdrowszą;)

    OdpowiedzUsuń