wtorek, 30 maja 2017

Wegański orzeźwiający chłodnik botwinkowy



Kiedy na najbliższym ryneczku warzywnym pojawia się botwinka, a z nieba leje się żar, dla ochłody przyrządzam chłodnik botwinkowy. Robię go z domowym jogurtem kokosowym.

Składniki na 3-4 porcje:
 3 małe buraki (lub 1 duży)
2 pęczki botwinki
½ pęczka świeżego koperku
300 ml soku z kiszonych buraków
500 ml jogurtu kokosowego (najlepiej domowej roboty z tego przepisu*)
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1.       Buraki obrać, pokroić na ćwiartki i ugotować w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie.
2.       Botwinkę dobrze wypłukać, pokroić i gotować na parze przez 10 minut.
3.       Buraki i botwinkę wystudzić.
4.       Buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
5.        Dodać posiekany koperek.
6.       Wlać sok z kiszonych buraków i jogurt kokosowy.
7.       Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
8.       Wstawić na 30 minut do lodówki.

* W tym przepisie do zrobienia jogurtu wykorzystałam mleko kokosowe Real Thai zamiast pasty kokosowej. W niektórych sklepach ze zdrową żywnością można również kupić gotowy jogurt kokosowy.
Bon appetit!!!


3 komentarze:

  1. Jestem ciekawa jak smakuje to cudo.:)
    https://jaglusia.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Chłodnik z botwinki najlepiej smakuje w upalny dzień, właśnie taki jak dzisiaj. Ja dodaję do chłodnia jeszcze ogórki i jajko na twardo.

    OdpowiedzUsuń