sobota, 17 czerwca 2017

Naleśniki ryżowe z domowa konfitura rabarbarowa (bezglutenowe, wegańskie)



Pyszne i bardzo proste do przygotowania naleśniki ryżowe z domowa konfitura rabarbarowa. Wyśmienite na leniwe weekendowe sniadanie, na lekki lunch czy szybka kolacje. Pomysł na naleśniki zaczerpnęłam z Nowej Jadlonomii Marty Dymek. 

Składniki na 8 sztuk:

Ciasto:
200g ryżu basmati + woda do namoczenia
200 ml wody
szczypta soli
olej do smazenia (tu kokosowy)

Konfitura:
4 grube łodygi rabarbaru
2 łyżki ksylitolu

Przygotowanie:
Ryż zalewamy woda i namaczamy przez minimum 12 godzin. Odsączamy, płuczemy na sicie i wrzucamy do wysokiego naczynia. Wsypujemy sol i wlewamy polowe wody. Miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania gęstej, jednolitej, gładkiej masy. Wlewamy resztę wody i blendujemy chwilkę. Ciasto będzie bardzo rzadkie, lejące, prawie jak woda. 
Smażymy na dobrze rozgrzanej, posmarowanej olejem patelni.

Rabarbar myjemy, obcinamy końcówki i kroimy na około centymetrowe kawałki. Wrzucamy do rondla. Dodajemy ksylitol i dusimy pod przykryciem około 10 minut, tak aby rabarbar nie rozpadł sie na kawałki.

Bon appetit!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz