piątek, 23 czerwca 2017

Wegański sernik z truskawkami (bez glutenu, bez nabiału, bez cukru)






Dziś Dzień Ojca. Chciałam, aby moje Maluchy mogły wspólnie z Tatą świętować ten dzień i sprawić mu radość. W przedszkolu przygotowane laurki i krawaty. W domu wspólnie przygotowaliśmy wegański sernik bez pieczenia. Maluchy skupiły się głównie na włączaniu i wyłączaniu blendera i wrzucaniu składników do dzbanka, ale radość była wielka ze wspólnej pracy.


Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.
Na kruchy spód:
1 ½ szklanki płatków owsianych bezglutenowych
½ szklanki daktyli bez pestek
½ szklanki oleju kokosowego
4 łyżki wody (może być z moczenia daktyli)

Na masę sernikową:
2 porcje jogurtu kokosowego (z tego przepisu)
1 puszka mleka kokosowego (Real Thai) (można zastąpić innym mlekiem roślinnym)
¾ - 1 szklanki ksylitolu ( w zależności od preferowanego stopnia słodkości)
1 łyżeczka agaru
około 20 truskawek do dekoracji


Przygotowanie:
Daktyle namoczyć na około 15 minut w gorącej wodzie. Przecedzić, wodę zachować. Olej kokosowy rozpuścić. Do blendera wrzucić wszystkie składniki i miksować do uzyskania gładkiej masy. Wyłożyć ją na spodzie tortownicy.
Truskawki umyć i odszypułkować. Wziąć około 10 sztuk i wzdłuż przekroić na połówki. Ułożyć je na spodzie wzdłuż brzegu tortownicy, przekrojoną stroną na zewnątrz. Mleko kokosowe wlać do małego rondelka. Wsypać agar i dokładnie wymieszać. Od czasu do czasu mieszając podgrzać, aż zaczną się pojawiać pierwsze bąbelki, ale nie doprowadzać do silnego wrzenia. Przelać do blendera. Dodać ksylitol i jogurt kokosowy. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Przelać do tortownicy. Górę udekorować pozostałymi truskawkami. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.


Bon appetit!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz