niedziela, 10 kwietnia 2016

Aromatyczny daktylowiec bezglutenowiec




Daktylowiec bezglutenowiec


Za polskim oknem irlandzka wiosna – piękna, soczysta zieleń, kolorowo kwitnące drzewa i krzewy kołyszące się w rytm szumu chłodnego wiatru, a od czasu do czasu z nieba kapie drobny deszczyk. Taka aura pogodowa nastraja do spędzenia popołudnia z książką i kubkiem gorącej herbaty w ręku. Dla takiej herbaty wyśmienitym towarzystwem jest kawałek aromatycznego ciasta, najlepiej przyprawionego rozgrzewającym cynamonem. Przeglądając zasoby mojej domowej biblioteki trafiłam na przepis na ciasto z daktylami i wodą różaną (w książce „Hummus, za’atar i granaty”). I tak powstała moja bezglutenowa wersja tego ciasta. Mmm… leniwa, aromatyczna niedziela…


Składniki:
1,5 szklanki daktyli świeżych lub suszonych (tu świeże, pozbawione pestek)
2 szklanki mąki gryczanej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia (tu bezglutenowy)
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżeczki wody różanej lub konfitury z płatków róży (tu woda różana)
2 jajka
140 g masła
0,5 szklanki wody


Przygotowanie:
Daktyle włożyć do małego rondla, dolać wodę i gotować na małym ogniu aż do uzyskania gęstej pasty (około 10-15 minut). W międzyczasie w jednej misce połączyć składniki suche, natomiast w drugiej mikserem utrzeć masło. Do masła dodać jajka i dalej miksować przez około 3 minuty. Następnie dodać suche składniki i ucierać przez kolejne 2-3 minuty. Dodać przestudzoną pastę daktylową i wodę różaną, miksować przez około 3 minuty. Gotowa masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do180C. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i studzić na kuchennej kratce.

Bon appetit !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz