Recipes

niedziela, 17 kwietnia 2016

Tabbouleh z komosą ryżową






Czy może być lepsza pora na rozpoczęcie diety niż w niedzielę, kiedy większość osób ma dzień wolny i może o siebie zadbać? Na dobry początek przygotowałam lekką sałatkę w stylu arabskim. Oryginalnie przygotowuje się ją z kaszą bulgur. Moja wersja jest z bezglutenową komosą ryżową.

Składniki na jedną porcję:
4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej
½ gotowanej pokrojonej piersi z kurczaka
¼ cukinii
8 pomidorków koktajlowych
2 łyżki siekanych listków mięty
1 łyżka siekanej natki pietruszki
¼ łyżeczki sumaku (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżki soku z cytryny
1 łyżka pestek z granatu

Przygotowanie:
Cukinię obrać i pokroić w słupki. Podsmażyć ją na 1 łyżce oliwy z oliwek. Pod koniec smażenia posypać sumakiem. Na talerzu ułożyć komosę z kurczakiem, cukinią i pomidorkami. Posypać miętą i natką pietruszki oraz pestkami granatu. Polać dressingiem przygotowanym z oliwy z oliwek i soku z cytryny.

Bon appetit !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz