środa, 9 listopada 2016

ZAPIEKANKA Z KALAFIOREM





Bycie na diecie bezglutenowej ze względów zdrowotnych oznacza zrezygnowanie z wielu rodzajów fast foodów. Zjedzenie pizzy na mieście staje się prawie niemożliwe. Mnie to akurat bardzo cieszy, gdyż wiem, że nie będę szkodzić mojemu zdrowiu dziwnymi składnikami i dodatkami do żywności. Czasami jednak ochota na pizzę jest ogromna i… wówczas włącza się do akcji moja kulinarna kreatywność. Zamykam się w kuchni i wyczarowuję dania w wersji zdrowej, bez śmieci w składzie. Tak urodził się przepis na zapiekankę na spodzie z kalafiorem.

Składniki na formę 20x30 cm:
Na spód:
250 g różyczek kalafiora (ugotowanego na parze)
2 szklanki mąki gryczanej
2 jajka
1 szklanka wody (plus ewentualnie ekstra do dodania)
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia (tu bezglutenowy):
duża szczypta soli

Na sos:
1 szklanka krojonych pomidorów lub passaty
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
Szczypta soli
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki suszonej bazylii

Na wierzch:
½ cukinii pokrojonej w plastry
½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
½ czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
Szczypta suszonego oregano
Kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Ugotowane różyczki kalafiora wrzucić wraz z jajkami do misy robota kuchennego i zmiksować na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na placki ziemniaczane. Gotową masą przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez około 30 – 40 minut (do suchego patyczka, ale bez przyrumienienia ciasta). W międzyczasie w misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. Wyjąć formę z ciastem z piekarnika. Na upieczonym spodzie rozsmarować sos i ułożyć cukinię z papryką i cebulą. Posypać oregano i włożyć ponownie do piekarnika na około 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Udekorować listkami świeżej bazylii.

Bon appetit!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz