czwartek, 30 kwietnia 2015

Chrupiące placki z sałatką z krewetek w stylu azjatyckim






Szukasz przepisu na smaczny lunch lub kolację – danie, które jest pyszne i można je przygotować w 30 minut? Czy to możliwe? Tak. Wypróbuj ten przepis na naleśniki z mąki ryżowej i mleka kokosowego z sałatką z pikantnymi (ale nie piekielnie) krewetkami w stylu azjatyckim. Są lekkie, kolorowe i pełne smaku – idealne dla wszystkich, którzy chcą odżywiać się zdrowo. Mogą je również jeść osoby na diecie bezglutenowej i/lub bezmlecznej. Danie to jest bogate w witaminy i składniki mineralne. Z pewnością wspomoże nasz układ odpornościowy i pomoże w walce z małymi przeziębieniami dzięki antybakteryjnym właściwościom oleju kokosowego, czosnku i chilli oraz dzięki witaminie K z kiełków fasoli mung. Krewetki dostarczą nam pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do budowania mięśni i wspomagania metabolizmu. Potas z kiełków jest niezbędny do prawidłowej pracy naszych mięśni.

Składniki (na 4 porcje):

Na naleśniki:
400 ml mleka kokosowego
200 g pełnoziarnistej mąki ryżowej
½ łyżeczki mielonej kurkumy
Szczypta soli
Olej kokosowy do smażenia

Na sos chilli:
2 czerwone papryczki chilli
5 łyżek sosu rybnego
2 łyżki cukru kokosowego (lub trzcinowego)
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu winnego (lub ryżowego)

Na sałatkę:
150 g kiełków fasoli mung
2 cebulki dymki
200 g krewetek tygrysich
50 g wędzonego boczku (opcjonalnie)
Pęczek świeżej kolendry
1 papryczka chilli
1 ząbek czosnku
Szczypta soli

Do serwowania limonka pocięta w półksiężyce


Przygotowanie:

Naleśniki:
Do miski przesiać mąkę ryżową. Dodać soli i kurkumy i dobrze wymieszać. Dodać mleko kokosowe i dobrze wymieszać, tak aby nie powstały grudki. Odstawić na bok na czas przygotowania nadzienia. Następnie smażyć cienkie naleśniki na patelni na łyżce rozgrzanego oleju kokosowego.
Sos chilli:
Drobno posiekaj papryczki chilli. Przeciśnij czosnek przez praskę. Połącz wszystkie składniki sosu i w małym garnuszku doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 5 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Sałatka:
Drobno pokrój boczek i podsmaż w gorącym woku przez około minutę. Następnie dodaj krewetki i przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez parę minut dobrze mieszając od czasu do czasu. Posiekaj chilli, pokrój cebulkę dymkę i kolendrę.
Podawaj gorące naleśniki z gorącymi krewetkami przystrojonymi chilli, kolendrą, kiełkami i dymką. Skrop odrobiną sosu chilli i świeżą limonką.
Bon appétit :D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz