czwartek, 23 kwietnia 2015

Wstążki warzywne z klopsikami w sosie kurkowym











Kwitną forsycje. Wszędzie żółto i  pięęęęknie pachnie. Żołądek buntuje się na myśl o ciężkich posiłkach, chce czegoś lekkiego. Dziś przyrządzam klopsiki mięsne z sosem kurkowym na „łóżeczku” z wstążek cukiniowych i marchewkowy. Posiłek dostarczający pełnowartościowego białka do budowy mocnych mięśni, karotenu dla pieknej skory i mocnych włosów, minerałów (selenu, potasu, żelaza, fosforu i miedzi), witamin (D, A,C, z grupy B) i dużo błonnika na przyspieszenie pracy jelit. To danie przypominające mi troszkę o zbliżającym się wielkimi krokami lecie, kiedy można wędrować po lesie w poszukiwaniu grzybów i delektować się zapachem świeżego powietrza, igliwia i mchu. Można na polanie urządzić piknik i liczyć obłoki…

Składniki na 4 porcje:
2 marchewki
1 cukinia
1 cebula
250 g of kurek
Mały pęczek świeżego kopru
500 g mięsa mielonego (wołowiny lub wieprzowiny)
1 jajko
Sól
Pieprz
Majeranek
1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

Umyj i obierz warzywa. Pokrój w kostkę cebulę i grzyby. Posiekaj koperek. Przy pomocy obieraczki do warzyw zrób wstążki z cukinii i marchewki. W misce wymieszaj mięso z przyprawami i majerankiem oraz jajkiem, a następnie uformuj małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Umieść je w koszyku do gotowania na parze lub parowacze i gotuj przez około 15 minut (przed podaniem sprawdź czy są dobrze ugotowane). W międzyczasie przygotuj sos: na patelni rozpuść połowę masła. Kiedy będzie już dobrze rozgrzane, wrzuć posiekaną cebulę i smaż przez około minutę. Dodaj grzyby i smaż przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj odrobinę wody i duś pod przykryciem, aż grzyby zmiękną. Dodaj koperek i przyprawy do smaku i duś przez kolejne 5 minut.
W rondlu rozpuść pozostałe masło i wrzuć wstążki warzywne. Smaż przez około minutę. Dobrze je mieszaj, żeby całość pięknie się pokryła masełkiem.
Serwuj na gorąco.

Bon appetit

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz