sobota, 25 kwietnia 2015

Placki ze słodkich ziemniaków











Zastanawiasz się czasem, co ugotować dla najbliższych w wiosenny weekendowy poranek? Hmm, moim zdaniem śniadanie powinno być sycące i rozgrzewające serca miłością, a także powinno dawać energię na dobry początek dnia. To powinno być coś, czego zwykle nie przyrządzasz w środku tygodnia, kiedy rankiem zaspana wyłączasz kolejne drzemki na twoim telefonie i nie chce ci się wystawić nosa spod ciepłej kołdry, aż w końcu na ostatnią chwilę lunatykujesz pod prysznic. Trzy minuty później wskakujesz do auta i z prędkością światła pędzisz do pracy, prosto do kawomatu.
Weekendy są dla rodziny. Są leniwe i wyluzowane. Są do przytulania - pełne miłości. Mają zapach espresso i świeżo wyciskanego soku pomarańczowego…
Ok., pora przestać marzyć. Czas zacząć gotować zanim w małym brzuszku zacznie burczeć.
Te placki są idealne do rozgrzania maleńkich rączek i nóżek. Mają w sobie wszystko, co maluchy uwielbiają – słodycz i chrupkość.

Składniki:
1 gotowany słodki ziemniak
1 jajko
2 łyżki mąki kasztanowej
1 łyżka mąki kokosowej
1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Rozgnieć słodkiego zismniaka I wymieszaj z jajkiem. Powoli, przesiewając przez sitko, dodawaj mąki. Mieszaj aż do całkowitego połączenia się składników. Upewnij się, że nie ma grudek.
Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej olej kokosowy. Kiedy olej będzie gorący, włóż łyżkę ciasta. Delikatnie smaż z obu stron. Podawaj gorące udekorowane uśmiechem.

Bon appetit!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz