środa, 22 kwietnia 2015

Krem z kalafiora z krewetkami










Wiosna w pełni, z każdym dniem coraz mniej czasu do sezonu bikini. Pewnie większość z nas z końcem stycznia porzuciła swoje postanowienia noworoczne odnośnie trzymania się diety. Ale nic straconego. Na ponowne rozpoczęcie diety – zdrowego odżywiania, nigdy nie jest zbyt późno. I zawsze jest pora na miskę dobrego kremu kalafiorowego, niezależnie od tego czy chcesz zgubić kilka centymetrów w pasie, czy może po prostu masz ochotę na coś pożywnego.

Składniki:

Na krem:
1 główka kalafiora
1 mała bulwa selera
1 cebula
1 jabłko
1 cukinia
1 szklanka bulionu z kurczaka / warzywnego
1 świeża trawa cytrynowa
Szczypta kurkumy
Szczypta papryki
½ łyżeczki soli
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego

Smażone krewetki:
20 ugotowanych krewetek
2 ząbki czosnku
1 małe czerwone chili
1 cm kawałek imbiru
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka oleju kokosowego
Garść świeżej kolendry (siekanej lub “podartej”)


Sposób przyrządzenia:

Krem:
Obierz wszystkie warzywa i jabłko i pokrój je w kostkę. Wrzuć je do garnka, dodaj zmiażdżoną trawę cytrynową i zalej bulionem. Ewentualnie dolej wody, aby wszystkie warzywa były zakryte. Doprowadź do wrzenia, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie dodaj mleko kokosowe i ponownie doprowadź do wrzenia. Wyjmij trawę cytrynową i zdejmij z palnika. Przelej zawartość do blendera i miksuj, aż do otrzymania gładkiego kremu. Dodaj odrobinę wody, jeśli krem jest zbyt gęsty.

Smażone krewetki:
Obierz czosnek i imbir. Chili przetnij wzdłuż i usuń pestki. Czosnek, imbir i chili posiekaj drobno i podsmaż je przez kilka sekund na patelni na rozgrzanej łyżeczce oleju. Następnie dodaj łyżeczkę czerwonej pasty curry i smaż jeszcze przez kilka sekund. Serwuj z kremem kalafiorowym. Całość posyp świeżą kolendrą.

Bon appetit

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz