czwartek, 30 kwietnia 2015

Naleśniki kokosowe










Naleśniki kokosowe

Naleśniki/placki to jest coś, co mój Księciuniu uwielbia jeść. Jak większość dzieci, ma “słodki ząb”. Nie daję mu do jedzenia słodyczy i żywności przetworzonej. Jego przekąski to świeże lub suszone owoce. Gotowanie dla niego sprawia mi ogromną przyjemność, zwłaszcza, że on nie jest wybrednym dzieckiem i ze smakiem zjada wszystko, co mu się poda.
Naleśniki kokosowe, są bardzo łatwe do przyrządzenia i są smacznym, a zarazem pożywnym daniem. Są bardzo dobre dla osób z alergią lub nietolerancją glutenu. Nie zawierają również mleka (nabiału).
Księciuniu zjadł je z domowym dżemem malinowym.

Dla 2 dzieci lub jednego dorosłego
Składniki:
1 jajko
100 ml wody
2 łyżki mąki gryczanej
1 łyżka mąki ryżowej
2 łyżki mąki kokosowej
Szczypta soli
Masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:
1.       Rozbij jajko do miseczki i rozkłóć je delikatnie.
2.       Dodaj wodę i sól, a następnie wymieszaj.
3.       W czasie mieszania dodawaj powoli mąkę – łyżka po łyżce.
4.       Mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy bez żadnych grudek.
5.       Smaż cienkie naleśniki na gorącym maśle/oleju kokosowym.
6.       Podawaj gorące z dżemem lub owocami.

Bon appetit

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz