Hmm…
najtrudniejsze są początki. Zadaję sobie pytanie “where do I begin to tell the
story?”. Od baaaaardzo dawna próbowałam napisać mojego pierwszego posta! Ale
albo nie miałam czasu albo nie wiedziałam, który przepis „wziąć na pierwszy
ogień”. I w końcu zdecydowałam. Dziś przedstawiam jeden z moich ulubionych
przepisów na ciasto. Oto tarta z kremem lemon curd i sosem z borówek
amerykańskich. Przygotowałam ją na specjalną okazję. Dziewczyna mojego brata
obroniła dyplom licencjata i z tej okazji, aby uczcić jej wielki sukces,
przygotowałam kolację i ten oto deser.
Jako że
obecnie jestem bardzo zajętą mamą, chciałam przygotować coś dobrego, słodkiego,
zdrowego, a zarazem co nie będzie wymagało ode mnie spędzenia całego dnia w
kuchni.
Tak więc
wzięłam
Na spód:
1 szklankę
migdałów (można zastąpić innymi ulubionymi orzechami)
½ szklanki
mąki kokosowej
¾ szklanki
rodzynków (można użyć daktyli)
Na krem
lemon curd
Sok z 2
cytryn
Skórka
otarta z 1 cytryny
4 żółtka jaj
50 g masła
50 g oleju
kokosowego
1 łyżka
miodu
Na sos z
borówek amerykańskich:
150 g
borówek amerykańskich
Odrobina
wody
Opcjonalnie
1 łyżeczka miodu (ja nie użyłam)
Sposób
przygotowania:
W celu
przygotowania spodu zmiel migdały/orzechy w malakserze. Następnie dodaj mąkę
kokosową i wymieszaj z migdałami. Na koniec mielenia dorzuć rodzynki / daktyle
i miksuj do momentu uzyskania lepkiej masy. Rozprowadź na spodzie formy do
tarty i włóż do lodówki na czas przygotowania kremu i sosu.
Aby
przygotować krem w garnuszku wymieszaj skórkę cytrynową z sokiem. Podgrzewaj na
małym ogniu. Dodaj masło, olej kokosowy i miód. Cały czas mieszaj do
rozpuszczenia się składników. Zdejmij masę z ognia i pozostaw na 5 minut.
Następnie, cały czas żwawo mieszając, dodawaj kolejno żółtka – staraj się
uniknąć jajecznicy. Kiedy masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu,
rozsmaruj ją na spodzie migdałowym.
Żeby przygotować
sos borówkowy wrzuć borówki do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu. Podlej
odrobiną wody (i dodaj łyżeczkę miodu) i duś do momentu, kiedy borówki
popękają, a sos się zagęści. Polej nim ciasto przed podaniem.
Ktoś mógłby
się zastanawiać, po co zawracać sobie głowę tymi wszystkimi orzechami i olejem
kokosowym czy miodem, zamiast po prostu po drodze wpaść do pobliskiej cukierni
za rogiem i kupić gotowe ciasto? Hmm… oczywiście nie musisz sobie zawracać
głowy, jeśli nie masz alergii lub nietolerancji na gluten lub jeśli nie
przeszkadza Ci dodatek sztucznych barwników i dodatków smakowych z całym
wiadrem margaryny i cukru, który najpierw podniesie Ci poziom cukru we krwi,
potem wydrenuje Twoją trzustkę, a na końcu podniesie Ci cholesterol i
doprowadzi do próchnicy zębów.
Ale jeśli
zależy Ci choć trochę na zdrowiu, ten przepis jest dla Ciebie z następujących
powodów:
Migdały są
świetnym źródłem witaminy E i biotyny oraz cennych minerałów jak mangan, miedź,
magnez czy wapnia. Dzięki nim będziesz mieć piękną skórę i lśniące włosy, a
także wzmocnią twoje kości i zęby. Pomogą również obniżyć poziom „złego”
cholesterolu we krwi.
Kokos i olej
kokosowy zawierają kwas laurynowy i kaprylowy, które wykazują właściwości
przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Wpływa na obniżenie
cholesterolu. Kwas laurynowy wystepuje w mleku kobiecym, więc oczywistym jest,
że ma właściwości prozdrowotne skoro Matka Natura tak skomponowała skład mleka,
żeby zaspokoić wszystkie potrzeby żywieniowe noworodka i niemowlęcia.
Żółtka jaj
do niedawna cieszyły się złą sławą ze względu na wysoką zawartość cholesterolu.
Jednakże są jednym z najbardziej odżywczych pokarmów, które dała nam Matka
Natura. Zawiera witaminy A, K, D, E i witaminy z grupy B. Po co nam te
wszystkie witaminy? Dobre pytanie. Witaminy A i E rozświetlą Ci skórę i dadzą
Ci ostry wzrok. Witaminy D i K wzmacniają układ odpornościowy. Witamina D jest
również potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, więc jest niezbędna dla
mocnych kości i zębów. Witamina K jest odpowiedzialna za zatrzymanie
krwawienia. Witaminy z grupy B są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania układu
nerwowego i pokarmowego. Są również potrzebne do uwalniania energii z
pożywienia. Jaja zawierają również dużo minerałów: wapnia, magnezu, żelaza,
fosforu, potasu, sodu, cynku, miedzi i manganu. Wapń potrzebujemy dla mocnych
kości i zębów. Magnez jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania mięśni i
układu nerwowego. Jest również niezbędny do syntezy białek i do kontrolowania
poziomu cukru we krwi. Jest również potrzebny do regulacji ciśnienia krwi.
Żółtka zawierają również pełen zestaw niezbędnych aminokwasów, które są
wykorzystywane przez nasze ciało do wzrostu i naprawy uszkodzonych tkanek. Więc
jaja są najlepszym przyjacielem wszystkich osób pragnących mieć wyeksponowane
mięśnie.
Miód jest
kolejnym wspaniałym wynalazkiem Matki Natury. Ma właściwości przeciwwirusowe i
przeciwbakteryjne, więc jest bardzo przydatny, kiedy lato dobiega końca i nasz
układ immunologiczny jest testowany przez przeziębienia. Ma również właściwości
przeciwkaszlowe. A ponadto jest najlepszym przyjacielem miłośników słodyczy.
Więc cóż
więcej można chcieć dla zdrowia? Jeśli raz spróbujesz tego ciasta, nie
wejdziesz już nigdy więcej do cukierni.
Bon appetit
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz