wtorek, 21 kwietnia 2015

Tarta z lemon curd










Hmm… najtrudniejsze są początki. Zadaję sobie pytanie “where do I begin to tell the story?”. Od baaaaardzo dawna próbowałam napisać mojego pierwszego posta! Ale albo nie miałam czasu albo nie wiedziałam, który przepis „wziąć na pierwszy ogień”. I w końcu zdecydowałam. Dziś przedstawiam jeden z moich ulubionych przepisów na ciasto. Oto tarta z kremem lemon curd i sosem z borówek amerykańskich. Przygotowałam ją na specjalną okazję. Dziewczyna mojego brata obroniła dyplom licencjata i z tej okazji, aby uczcić jej wielki sukces, przygotowałam kolację i ten oto deser.

Jako że obecnie jestem bardzo zajętą mamą, chciałam przygotować coś dobrego, słodkiego, zdrowego, a zarazem co nie będzie wymagało ode mnie spędzenia całego dnia w kuchni.

Tak więc wzięłam

Na spód:

1 szklankę migdałów (można zastąpić innymi ulubionymi orzechami)
½ szklanki mąki kokosowej
¾ szklanki rodzynków (można użyć daktyli)

Na krem lemon curd

Sok z 2 cytryn
Skórka otarta z 1 cytryny
4 żółtka jaj
50 g masła
50 g oleju kokosowego
1 łyżka miodu

Na sos z borówek amerykańskich:
150 g borówek amerykańskich
Odrobina wody
Opcjonalnie 1 łyżeczka miodu (ja nie użyłam)


Sposób przygotowania:

W celu przygotowania spodu zmiel migdały/orzechy w malakserze. Następnie dodaj mąkę kokosową i wymieszaj z migdałami. Na koniec mielenia dorzuć rodzynki / daktyle i miksuj do momentu uzyskania lepkiej masy. Rozprowadź na spodzie formy do tarty i włóż do lodówki na czas przygotowania kremu i sosu.

Aby przygotować krem w garnuszku wymieszaj skórkę cytrynową z sokiem. Podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj masło, olej kokosowy i miód. Cały czas mieszaj do rozpuszczenia się składników. Zdejmij masę z ognia i pozostaw na 5 minut. Następnie, cały czas żwawo mieszając, dodawaj kolejno żółtka – staraj się uniknąć jajecznicy. Kiedy masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu, rozsmaruj ją na spodzie migdałowym.

Żeby przygotować sos borówkowy wrzuć borówki do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu. Podlej odrobiną wody (i dodaj łyżeczkę miodu) i duś do momentu, kiedy borówki popękają, a sos się zagęści. Polej nim ciasto przed podaniem.


Ktoś mógłby się zastanawiać, po co zawracać sobie głowę tymi wszystkimi orzechami i olejem kokosowym czy miodem, zamiast po prostu po drodze wpaść do pobliskiej cukierni za rogiem i kupić gotowe ciasto? Hmm… oczywiście nie musisz sobie zawracać głowy, jeśli nie masz alergii lub nietolerancji na gluten lub jeśli nie przeszkadza Ci dodatek sztucznych barwników i dodatków smakowych z całym wiadrem margaryny i cukru, który najpierw podniesie Ci poziom cukru we krwi, potem wydrenuje Twoją trzustkę, a na końcu podniesie Ci cholesterol i doprowadzi do próchnicy zębów.
Ale jeśli zależy Ci choć trochę na zdrowiu, ten przepis jest dla Ciebie z następujących powodów:
Migdały są świetnym źródłem witaminy E i biotyny oraz cennych minerałów jak mangan, miedź, magnez czy wapnia. Dzięki nim będziesz mieć piękną skórę i lśniące włosy, a także wzmocnią twoje kości i zęby. Pomogą również obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi.
Kokos i olej kokosowy zawierają kwas laurynowy i kaprylowy, które wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Wpływa na obniżenie cholesterolu. Kwas laurynowy wystepuje w mleku kobiecym, więc oczywistym jest, że ma właściwości prozdrowotne skoro Matka Natura tak skomponowała skład mleka, żeby zaspokoić wszystkie potrzeby żywieniowe noworodka i niemowlęcia.
Żółtka jaj do niedawna cieszyły się złą sławą ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Jednakże są jednym z najbardziej odżywczych pokarmów, które dała nam Matka Natura. Zawiera witaminy A, K, D, E i witaminy z grupy B. Po co nam te wszystkie witaminy? Dobre pytanie. Witaminy A i E rozświetlą Ci skórę i dadzą Ci ostry wzrok. Witaminy D i K wzmacniają układ odpornościowy. Witamina D jest również potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, więc jest niezbędna dla mocnych kości i zębów. Witamina K jest odpowiedzialna za zatrzymanie krwawienia. Witaminy z grupy B są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pokarmowego. Są również potrzebne do uwalniania energii z pożywienia. Jaja zawierają również dużo minerałów: wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, potasu, sodu, cynku, miedzi i manganu. Wapń potrzebujemy dla mocnych kości i zębów. Magnez jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego. Jest również niezbędny do syntezy białek i do kontrolowania poziomu cukru we krwi. Jest również potrzebny do regulacji ciśnienia krwi. Żółtka zawierają również pełen zestaw niezbędnych aminokwasów, które są wykorzystywane przez nasze ciało do wzrostu i naprawy uszkodzonych tkanek. Więc jaja są najlepszym przyjacielem wszystkich osób pragnących mieć wyeksponowane mięśnie.
Miód jest kolejnym wspaniałym wynalazkiem Matki Natury. Ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, więc jest bardzo przydatny, kiedy lato dobiega końca i nasz układ immunologiczny jest testowany przez przeziębienia. Ma również właściwości przeciwkaszlowe. A ponadto jest najlepszym przyjacielem miłośników słodyczy.

Więc cóż więcej można chcieć dla zdrowia? Jeśli raz spróbujesz tego ciasta, nie wejdziesz już nigdy więcej do cukierni.

Bon appetit

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz