Zarówno mój synek jak i ja mamy nietolerancję glutenu.
Niektórzy zastosowaliby określenie „cierpieć na nietolerancję glutenu”, ale ja
nie utożsamiam tej przypadłości z żadnym cierpieniem, gdyż dzięki niej miałam
okazję poszerzyć nasze horyzonty kulinarne. Skłoniło mnie to do poszukiwania
nowych smaków i uświadomiło mi, jak wielkie mam możliwości. Kilka dni temu
(zainspirowana tym przepisem) upiekłam dla mojego Malucha kokosanki. Ciasteczka te są bardzo szybkie w
przygotowaniu i nie wymagają wielu umiejętności. Nie potrzeba do nich także
długiej listy składników. Ja użyłam tylko trzech: jajek, wiórków kokosowych i
syropu klonowego. Co wartościowego maja dla nas? Pełnowartościowe białko i duuuużo
błonnika. Ponadto jajka dostarczają nam przeciwutleniaczy (luteiny i zeaksantyny),
które chronią nasz wzrok. Zawierają również cholinę potrzebną do prawidłowego
funkcjonowania mózgu. Są źródłem minerałów (żelaza, fosforu, selenu) i witamin (witaminy
A, witamin z grupy B). Natomiast wiórki kokosowe dostarczają miedzi i manganu –
dwóch minerałów, które są nam potrzebne do produkcji kolagenu, który odpowiada
za jędrność skóry i prawidłową pracę stawów. Miedź jest nam również niezbędna
do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Błonnik zawarty w wiórkach
wspomaga pracę naszych jelit i pomaga trzymać pod kontrolą poziom cholesterolu,
a żelazo jest potrzebne do dostarczania tlenu do komórek.
Składniki na 12 kokosanek:
200 g wiórków kokosowych (najlepiej ekologicznych)
2 jajka
4 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. W misce ubij białka
na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodawaj pomału syrop klonowy,
łyżka po łyżce. W drugiej misce wymieszaj dokładnie wiórki kokosowe z żółtkami,
a następnie powoli dodawaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Łyżką nabieraj
powstałą masę i delikatnie formuj kulki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 ○C przez około 20 minut.
Bon appetit
Pychotka :)))
OdpowiedzUsuńtakie proste, a pewnie pyszne!
OdpowiedzUsuń